Aké výhody má organický make-up?

Aké výhody má organický make-up? Organický make-up a organické líčenie má oproti štandardnému make-upu viacero výhod. Na niektoré z týchto výhod sa spoločne pozrieme v tomto článku.

Organický make-up obsahuje prírodné zložky

Jednou z hlavných výhod organického make-upu je, že je vyrobený z prírodných zložiek. Bežné make-upy často obsahujú syntetické chemikálie, konzervačné látky a iné škodlivé zložky, ktoré môžu dráždiť pokožku, upchávať póry a spôsobiť alergické reakcie. Na druhej strane organický make-up využíva prírodné zložky, ktoré sú šetrné k pokožke a je menej pravdepodobné, že spôsobia nežiaduce reakcie. Organické zložky make-upu sa zvyčajne získavajú z rôznych rastlín, ako ovocie, zelenina, kvety a bylinky, a pestujú sa bez použitia toxických pesticídov alebo herbicídov. To znamená, že zložky používané v organickom make-upe s menšou pravdepodobnosťou obsahujú škodlivé zvyšky a sú vo všeobecnosti bezpečnejšie pre pokožku a životné prostredie.

Organický make-up má často ekologickejšie balenie

ake-vyhody-ma-organicky-make-up-1

Ďalšou výhodou organického make-upu je, že sa často dodáva v ekologickom balení. Mnohé bežné kozmetické produkty sú balené v plastových nádobách, ktoré prispievajú k znečisteniu plastmi a sú škodlivé pre životné prostredie. Naproti tomu výrobcovia organických make-upov často používajú obaly vyrobené z recyklovateľných, biologicky rozložiteľných alebo opätovne použiteľných materiálov, čím sa znižuje ich vplyv na životné prostredie. Ekologické možnosti balenia pre organický make-up môžu zahŕňať sklenené fľaše, kovové plechovky, kartónové škatule a ďalšie ekologickejšie materiály. Niektoré značky tiež ponúkajú možnosť opätovného naplnenia, čo zákazníkom umožňuje znovu použiť tú istú nádobu a znížiť množstvo odpadu. Ide však o pomerne novú techniku, ktorá ešte nie je v praxi veľmi zaužívaná. Výberom organického make-upu s ekologickým balením môžete podporiť udržateľné postupy a znížiť svoju uhlíkovú stopu.

Výrobcovia prírodných produktov často dodržiavajú etické praktiky

Mnoho výrobcov organického make-upu sa zväzuje dodržiavať etické praktiky, ako sú napríklad netestovanie na zvieratách či zásady spravodlivého obchodu. Štandardné kozmetické produkty sa často testujú na zvieratách a zložky môžu pochádzať od dodávateľov, ktorí sa zapájajú do neetických praktík, ako je vykorisťovateľská práca alebo zhoršovanie životného prostredia. Výrobcovia organického make-upu môžu tiež uprednostňovať spravodlivé obchodné praktiky, čím sa zabezpečí, že farmári a pracovníci zapojení do výroby ich ingrediencií dostanú spravodlivú mzdu a budú pracovať v bezpečných podmienkach. Výberom organického make-upu môžete podporiť výrobcov, ktorí sa zaviazali dodržiavať etické a udržateľné postupy, čím prispievajú k lepšiemu a sociálne zodpovednejšiemu kozmetickému priemyslu.

Organický make-up môže byť zdravší pre pokožku

ake-vyhody-ma-organicky-make-up-2

Používanie organického make-upu môže byť prospešné aj pre zdravie vašej pokožky. Bežné make-upy často obsahujú rôzne chemikálie, konzervačné látky a umelé vône, ktoré môžu upchávať póry, spôsobiť podráždenie či vyrážky a dráždiť pokožku. Organický make-up tiež neobsahuje škodlivé chemikálie, ako sú parabény, ftaláty a sulfáty, ktoré sa bežne vyskytujú v bežných kozmetických výrobkoch a sú spájané s rôznymi zdravotnými problémami. Výber organického make-upu vám môže pomôcť minimalizovať vystavenie potenciálne škodlivým chemikáliám, čím sa zníži riziko precitlivenosti pokožky a iných kožných problémov.

Organický make-up je šetrný k životnému prostrediu

Organický a prírodný make-up je nielen lepší pre vašu pleť, ale je aj lepší pre životné prostredie. Štandardné make-upy často obsahujú zložky, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie, ako sú napríklad mikroplasty, ktoré môžu skončiť v našich oceánoch a poškodiť morský život. Okrem toho výroba a likvidácia konvenčného make-upu a jeho obalov často prispieva k znečisteniu, odpadu a iným environmentálnym problémom. Na druhej strane organický make-up na líčenie často využíva prírodné zložky z trvalo udržateľných zdrojov, čím sa znižuje dopad ich výroby a likvidácie na životné prostredie. Často sa tiež dodáva v ekologickom obale, ako už bolo spomenuté, čo ešte viac minimalizuje environmentálnu stopu. Výberom organického make-upu, ktorý je šetrný k životnému prostrediu, môžete mať pozitívny vplyv na životné prostredie a prispieť k udržateľnejšej kozmetickej rutine.

Aký make-up si mám vybrať?

Po prečítaní nášho článku isto rozmýšľate, aký make-up si máte vybrať. Akého zvoliť výrobcu alebo aký konkrétny produkt si vybrať. Berte prosím na vedomie, že všetky tipy v tomto článku sú len odporúčania, ktoré môžete zvážiť. Rozhodne to neznamená, že bežné make-upy sú to najhoršie na svete a nemáte ich už nikdy používať. Taktiež nie všetky organické make-upy sú ekologické alebo nedráždivé. Vždy závisí od konkrétneho výrobcu kozmetiky a konkrétneho produktu. V tomto článku sme používali všeobecné poznatky, ktoré nemusia platiť pre každý prípad, avšak ako vieme, výnimka často potvrdzuje pravidlo. Či sa nakoniec rozhodnete pre organický make-up alebo nie, či si vyberiete takú značku alebo inú, je len a len na vás. Držíme vám palce a v prípade ak by ste potrebovali s výberom poradiť, pokojne nás kontaktujte.