Bambucké maslo - tajomstvo krásy afrických žien

Bambucké maslo sa vyrába z plodov stromu, ktorý rastie v rovníkovej Afrike. V Burkine Faso dokonca „shea tree", čo v preklade znamená mliečny strom, považujú za posvätný a veľmi si ho vážia. Veď na to, aby priniesol prvé plody, si musia počkať pätnásť rokov a poriadne výnosy sú až z tridsaťročných stromov. V tomto článku si o tomto africkom zázraku povieme viac.

Výroba bambuckého masla

Výroba bambuckého masla prebieha priamo na mieste zberu orechov a väčšina úkonov je typicky ženskou, ručnou prácou, ktorá prebieha v menších či väčších komunitách. Znalosti potrebné na zložitú výrobu sa dedia z matky na dcéru už stáročia. Najprv treba pozbierať všetky orechy, ktoré spadli na zem a dopraviť ich na farmu, kde je z nich odstránená zelená kožovitá šupka. Orech je v tejto chvíli ale stále obalený škrupinou, preto sa varí vo vode a potom suší na slniečku - vďaka tomu je možné potom škrupinu ručne rozbiť a ďalej využívať ako palivo. Samotné orechy čaká opäť dlhý ručný proces - pražia sa, drvia, melú a preplachujú vodou, až sa nakoniec získa samotný tuk (bambucké maslo).

Vlastnosti bambuckého masla

bambucke-maslo-tajomstvo-krasy-africkych-zien-1

Bambucké maslo je vhodné pre všetky typy pleti vrátane tej najcitlivejšej. Nižšie sa pozrieme na jeho vlastnosti:

  • Vyživuje pleť a uzamyká v nej prirodzenú vlhkosť
  • Je vhodné aj pre mastnú a problematickú pleť, nemastí a neupcháva póry
  • Je multifunkčné a nedráždivé – môžeme ho používať kamkoľvek – na tvár, celé telo, vlasy, v starostlivosti o tehotenské bruško aj deti
  • Skvele poslúži ako odličovač, vlasový vosk, starostlivosť o nechtovú kožičku aj stvrdnuté päty
  • Má anti-aging účinok, pretože pleť núti, aby si vyrábala viac kolagénu
  • Pôsobí protizápalovo, mnoho ľudí ho preto používa pri dermatitídach, ekzémoch, lupienke a ďalších kožných problémoch, keďže tíši zápalové procesy v pokožke
  • Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E, ktorý je prírodným antioxidantom

Ale pozor! Nie je krém ako krém – a aj keď maslo obsiahnuté byť naozaj môže, 0,1% z celkového obsahu určite nebude mať vyššie popisované účinky. Opäť sa teda vypláca prečítať si etiketu výrobku a hľadať, na akom mieste v zložení sa bambucké maslo (Butyrospermum Parkii Butter ) nachádza. Všetky tieto vlastnosti robia z bambuckého masla báječného pomocníka nielen v starostlivosti o pokožku tváre, ale aj celého tela – napríklad pri predchádzaní tehotenským striám alebo celulitíde.

Čo obsahuje bambucké maslo

  • Hlavnými stavebnými prvkami bambuckého masla sú kyselina stearová a olejová, ktoré z bambuckého masla vlastne tak trochu robia masť. Masť-bezvodný produkt, sa vracia na výslnie práve vďaka tomu, aká je multifunkčná.
  • Alfa-amyrin a lupeol obsiahnuté v masle majú preukázateľný „anti-aging" (protistarnúci) účinok , pretože po aplikácii na pleť dokážu zariadiť, aby sa zvýšila produkcia kolagénu zodpovedného za mladistvý a napätý vzhľad pokožky.

Bambucké maslo na vlasy

bambucke-maslo-tajomstvo-krasy-africkych-zien-2

V starostlivosti o vlasy je výborné ako krotiteľ rozlietaných končekov – stačí nabrať maličké množstvo a prsty votrieť do končekov, ktoré sa tak bez umastenia „usadia". (to sa dá robiť ako po umytí, tak pri úprave suchých vlasov) Bambucké maslo je zázrak, ale niektoré veci jednoducho ponúknuť nevie – napríklad dostatočný obsah prospešných nie nasýtených mastných kyselín alebo ďalšie bioaktívne látky, ktoré sa naopak skrývajú v iných rastlinných olejoch. Preto naše pleťové a telové maslá kombinujeme s tými najlepšími olejmi a v oleji rozpustnými aktívnymi látkami.

Pravé bambucké maslo smrdí

V našich pleťových nočných krémoch, ktoré sú bezvodé je hlavnou zložkou práve nerafinované bambucké maslo. Čiže majú veľmi špecifickú vôňu, ktorá tým, čo doteraz nepoužívali kvalitnú prírodnú kozmetiku, doslova smrdí. Podľa farby a vône/zápachu masla sa dá určiť, akým spôsobom bolo vyrobené. Najviac zapácha maslo pri lisovaní za studena alebo varení orechov a zozbieraní tuku po vyplávaní k hladine. Naopak veľmi slabú vôňu stretnete pri masle rafinovanom, kedy sa tuk filtruje a čistí kyselinami a lúhmi. Nerafinované bambucké maslo má možno trochu problematickú vôňu a farbu, zato má všetky výnimočné vlastnosti, ktoré sa rafinovaním stratia.

Nerafinované bambucké maslo je najlepšia voľba

Nerafinované bambucké maslo je síce drahšie a má nie veľmi peknú béžovú, hnedú či dokonca sivú farbu a špecifickú orechovo-zemitú vôňu, ktorá nie je každému príjemná, ale je kvalitné. Rafinované bambucké maslo, do ktorého sa pridávajú rôzne syntetické vône alebo éterické oleje, je síce biele a voňavé, ale rafinovaním stráca väčšinu svojich unikátnych vlastností. Takéto kvalitné maslo, ktoré mnohým smrdí, pomáha spomaľovať starnutie a je prevenciou nádorového bujnenia. Dokonca obsahuje podobné látky ako ženšen, ktoré majú antibakteriálne, protizápalové a protirakovinové účinky. Tiež sa môže stať, že jeden nočný krém má rozdielnu vôňu, ako ďalší, ktorý si kúpite. Maslo kupujeme stále čerstvé a jednotlivé šarže sa môžu vôňou líšiť, čo je v prírodnej, chemicky neupravovanej surovine úplne normálne.