Lipa - liečivý strom ako symbol Slovanov.

Lipa - liečivý strom ako symbol Slovanov.

V staroslovanskej kultúre bola lipa posvätným stromom a ľudia ju stotožňovali s Ladou, bohyňou krásy a lásky. V dávnych dobách naši predkovia robili množstvo rôznych obradov, špeciálnych rituálov a ďalších pozoruhodných podujatí, vrátane tancov, v blízkosti starej lipy, alebo na čistinke medzi niekoľkými lipami. Starí Slovania tancovali pod starými lipami a svojimi tancami uctievali lipové kvety, lipovú vôňu a liečivé a blahodarné účinky lipy a jej životodarné schopnosti. Pod lipami sa v dávnych časoch konali aj rôzne dôležité stretnutia, súdy, či snemy. Okrem toho bolo a niekde aj dodnes je dobrým zvykom vysadiť pri príležitosti svadby, narodení dieťaťa, či pri inej dôležitej udalosti lipu.
 
Starí Slovania mali k lipe vzťah ako ku svojej matke, ktorá im, ako svojim deťom, dávala všetko, čo potrebujú. Z lipového dreva si ľudia vyrezávali lyžice a potreby do domácnosti, ale aj sošky, ikony a oltáre. Lipové drevo však slúžilo aj na výrobu vojenských štítov, či hudobných nástrojov. Magická sila sa pripisovala malým soškám z lipového dreva, ktoré mali prinášať šťastie, ale aj lipovej kôre, ktorá mala chrániť pred otravou. Kúzelnú moc vraj majú aj lipové listy a naši predkovia s nimi robili rôzne čary zamerané na získanie nesmrteľnosti. Viera v tajuplné a nevyčerpateľné schopnosti lipy siahala u našich predkov tak ďaleko, že verili a mnohí ľudia ešte aj dodnes veria, že do lipy nemôže nikdy udrieť blesk.
Keďže lipa sa hojne vyskytovala aj vyskytuje vo východnej Európe, ktorá je považovaná za pravlasť Slovanov, v čase obrodenia ju spisovateľ a básnik Ján Kolár nazval symbolom slovanskej vzájomnosti.
Lipa patrí medzi stromy, ktoré podľa príjemnej prenikavo sladkej vône a tvaru listov ľudia spoznajú už zďaleka.
Najstaršia lipa na našom území má vyše 700rokov.
Tá naša náhera má vraj cez 300 rokov a my ju milujeme.
Lipa bola považovaná za sídlo dobrých duchov a vraj má moc odháňať zlo a temné sily.
 
 
AdobeStock_365439180-3 

Účinky

 
Najcennejšou časťou lipy sú jej omamne voňajúce kvety, ktorých účinky blahodárne pôsobia na ľudský organizmus a rozkvitajú od júna do júla. Kvet lipy sa zberá začiatkom kvitnutia.
Sušené kvety lipy sa najčastejšie používajú na prípravu čaju. Účinky lipových kvetov sú nezameniteľné so žiadným iným stromom a spočívajú okrem iného v podpore imunity a v jej správnom naštartovaní.
Lipový kvet obsahuje množstvo účinných látok: silice, látky blízke vitamínu E, flavonoidy a organické kyseliny.
V prvom rade sa lipový čaj odporúča pri prechladnutí a pri zápaloch dýchacích ciest. Uvoľňuje hlieny, uľahčuje vykašliavanie a dokonca znižuje horúčku. Potopudný účinok lipových kvetov sa zosilňuje pridaním kvetov bazy čiernej, rumančeka a listov maliny.
Lipu možno využiť nielen v čase, keď už máte nádchu či chrípku, ale aj preventívne v rámci chrípkového obdobia. Posilňuje imunitu a napomáha vyplavovaniu škodlivín z tela.
S podporou vyplavovania škodlivých látok, teda močopudnými účinkami, je spojené aj blahodarné pôsobenie na obličky a močové cesty.
Utišujúcu vplyv na organizmus sa uplatňuje pri pocitoch strachu a úzkosti i pri nespavosti.
 

Stres

Taktiež si pripravte lipový čaj v prípade, ak vám vyskočil krvný tlak. Je to prirodzenejšia cesta k jeho zníženiu.
Jednoduchý recept na zníženie náhle zvýšeného krvného tlaku, ak je príčinou stres: 15g lipového kvetu prelejeme 0,5l vriacej vody a necháme 15minút luhovať. Po precedení sa pije počas dňa po šálkach.
 

Spánok

Známe sú aj upokojujúce účinky lipového čaju. Sedatívne pôsobiaci lipový čaj pomôže zabojovať proti stresu, nervozite, nespavosti, ale aj migréne.
Recept na mierne upokojujúci a poslňujúci účinok: pripravíme si rovnaké množstvo lipového kvetu, materinej dúšky a vresu, spravíme zápar a podávame ako večerný čaj.
Sedatívne pôsobenie lipovej drogy sa zvýši, ak ju zmiešame s listom medovky, koreňom valeriány, plodmi hlohu alebo šišticami chmeľu.
 
Pri nespavosti pomáha zápar zo zmesi: po 1 čajovej lyžičke lipového kvetu, majoránky a medovky, ktoré prelejeme pohárom vriacej vody a necháme 5minút vyluhovať. Pijeme 1 šálku po jedle a pred spaním
 

Žlčník a tráviaci trakt

Priaznivé účinky kvetov z lipy zaregistruje aj váš žlčník a tráviaci trakt, na ktoré pôsobí lipový čaj blahodarne. Zmierňuje žalúdočné problémy a upokojuje napríklad aj podráždený tráviaci systém.
Na zlepšenie trávenia lipu možno miešať s koreňom sladkého drievka, archangeliky a s puškvorcom. Na reguláciu metabolizmu sa používa napríklad v zmesi s koreňom púpavy a pýru, vňaťou myšieho chvosta a fialky trojfarebnej s kôrou krušiny
 

Pleť

Lipové kvety v podobe obkladov využijete aj na prečistenie a upokojenie pleti.
Ak chcete vyskúšať úžasné účinky zlatého stromu, ako v dávnej minulosti hovorili lipe, skúste si pravidelne umývať tvár záparom z lipy – vaša pleť bude krásna a čistá a okrem toho postupne získa pekný a jemný zlatistý nádych.

 Kúpeľ

Vyskúšať môžete aj kúpeľ s pridaním tohto liečivého výluhu, ktorý telo zregeneruje zvonka. Okrem relaxačných a čistiacich účinkov sa môžete spoľahnúť aj na protizápalový efekt. Kúpele z lipy sa odporúčajú pri nervových chorobách, na upokojenie a celkovú regeneráciu organizmu.Recept na regeneračný kúpeľ: 200g lipovej drogy a 100g koreňa lopúch zvaríme v 5l vody, vlejeme do kúpela a kúpeme sa asi 15minút.
 

Kvetová voda

 
V kozmetike má lipový kvet výrazné a nezanedbateľné postavenie. Podporuje krásu a zdravie vlasov, ktoré sa oplachujú buď lipovým odvarom alebo vodou z lipového kvetu po umytí vlasov.
 
 
Vlasy sú po kúpeli v lipovom odvare alebo ovlažení lipovou vodou jemné, lesklé, pružné a majú príjemnú medovú vôňu.
Obklady z lipového kvetu prekrvujú pokožku na tvári, čo má priaznivý vplyv na výživu podkožných buniek.
Extrakty z lipových kvetov sa pridávajú do krémov, balzamov na pery alebo telových krémov. Lipový kvet chráni citlivejšiu pokožku pre infekciami. Vytvára totiž na koži obrannú bariéru a vykazuje ohromné regeneračné účinky, udržuje vodnú a tukovú rovnováhu, okamžite upokojuje podráždenie a naviac dodáva pokožke zlatistý nádych.
 

Samoopaľovací olej

 
Z lipovej vody je vyrobený aj náš samoopalovací prírodný olej, ktorý okrem zhnednutia prináša aj krásny zlatistý nádych z lipy
 
 

Peeling a bambucké maslo

 
Lipa je súčasťou aj nášho peelingu a telového masla. Peeling krásne prečistí pokožku
 
 
Lipové šlahané bambucké maslo jej dodá skvelú výživu a nádhernú vôňu.
 
 
Lipový kvet je vhodný na:
  • všetky typy pleti, vrátane jemnej, citlivej ale najmä na suchú pleť a pokožku,
  • upokojuje pokožku tváre i hlavy,
  • regeneruje a redukuje vrásky, vyrovnáva farebný tón pleti,
  • hydratuje, fixuje vlahu v jednotlivých vrstvách pokožky.
 
 

Krémy ŠTEFKA

 
Lipový olej, náš domáci maceráť je súčasťou naších lipových pleťových krémov
 
 

Voňafka

 
Blahodarné výťažky z lipových kvetov prispejú k hebkej, hydratovanej a mladistvej pleti a pokožke a zaručia im primeranú ochranu a starostlivosť spríjemní exkluzívne hrejivá vôňa s tónmi lipových kvetov.
 
 
V tradičnej medicíne sa využívajú aj lipové listy, ktoré navyše na jar môžu obohatiť aj náš jedálniček.
Najčastejšie sa listy z lipy používajú na výrobu rôznych obkladov pri obareninách, drobnejších zraneniach, kožných problémoch a tiež pri svalových kŕčoch.
Šalát z mladých lístkov/najlepšie sú tak do mája/ si pripravíme veľmi jednoducho. Stačí lístie nadrobno natrhať a ochutiť, výborné sú s vajíčkom. Môžme ich tiež upraviť podobne ako špenát, alebo používať do rôznych náplní slaných koláčov, plniek, či pirohov.
Čo málokto vie z lipy sa dá pripraviť aj čokoláda. Pol kila nezrelých plodov, 40gsušených lipových kvetov a trochu hroznového oleja. Lipové kvety rozomelte na prášok, plody utlčieme v mažiari a pridáme hroznový olej v takom množstve, aby zo zmesi vznikla pasta s chuťou čokolády. Tá potom vydrží niekoĺko dní v chladničke. Je výborna na pečivo ako sladká natierka.
Lipa má samozrejme aj skrášlujúce účinky. Má silné regeneračné účinky, je totiž veľmi bohatá na vitamín E.
Lipa obsahuje liečivý sliz, ktorý pokožku upokojuje, posilňuje steny krvných kapilár, má protizápalový a upokojujúci účinok.
 

Slovenka

 
Náš nový formujúci telový olej SLOVENKA, ktorý obsahuje práve zázračný olejček z lipy, plus kopec iných dobrôt fantastických pre Vašu pokožku, ako squalen, acmella a Q10.
 
 
Z lipového odvaru možno pripraviť aj ústnu vodu. Pre lepší účinok je vhodné pripraviť odvar z lipových kvetov a mätových listov. Lipa a mäta spolu skvelo pôsobí a ich kombinácia vytvára naozaj zaujímavú chuť. Táto domáca ústna voda pôsobí antisepticky, protizápalovo a navyše skvelo osvieži dych.
Lipový kvet je silné sedatívum a môže sa stať návykovým, preto sa neodporúča jeho pravidelné užívanie. Vo vyšších dávkach môže mať narkotické účinky.
Pretože lipový kvet je značne alergotropný, zásadne ho neinhalujeme