Podbeľ liečivý - ako liečivú bylinku ho poznali už v staroveku.

Máte kašeľ? Bolia vás kĺby? Nazbierajte si podbeľ a urobte si čaj, sirup, med alebo obklad.

PODBEĽ LIEČIVÝ

Podbeľ bol ako liečivá rastlina známy už v staroveku. Plinius napríklad odporúčal zapáliť suché listy podbeľu a trubičkoú vdychovať ich dym. Z listov podbeľu sa varila aj kyslá polievka a jedli sa i jeho korene, ktoré chutia ako kapustové hlúbiky.
 
Podbeľ tiež patrí k prvým rastlinám, ktoré nám príroda po dlhej zime ponúka. Podbeľ patrí podobne ako žihľava, pľúcnik či prvosienka k krv čistiacim rastlinám. Podbeľ je veľmi účinným prostriedkom proti kašľu.
 
Podbeľ patrí k takzvaným hlienotvorným drogám, ktoré chránia zapálené miesta tak, že na ne ukladajú jemnú vrstvu hlienu, čím znemožňujú podráždenie, zmierňujú bolesti, a tým urýchľujú vyliečenie zápalov.
 
Droga sa osvedčila aj liečbe astmy. Tlmí kašel, ale tam kde treba podporuje vyklašliavanie.
Uplatnanie nachádza aj pri liečbe cukrovky, a to vďaka zinku, ktorý zlepšuje využitie inzulínu.
Listová droga sa odporúča aj na prípravu liečivého klystíru pri zápaloch a vredoch hrubého čreva a pri Crohnovej chorobe.
Veľmi vhodný je tu podbeľ v kombinácii s nátržníka husieho, prípadne parumanu spanilého. Kvety pôsobia hlavne proti kŕčom.
 
Skoro na jar (marec - apríl) za suchého počasia sa zbierajú ešte nie celkom alebo čerstvo rozkvitnuté žlté kvety. Listy sa zbierajú začiatkom leta, tie rastú až po odkvitnutí rastliny. Odrezávajú sa mladé, zdravé a nepoškodené listy. Kvet aj list sa suší v tenkých vrstvách, aby nedochádzalo k zapareniu a tým znehodnoteniu sušenej drogy. Kvety si musia zachovať pôvodnú žltú farbu.
 
Kvety podbeľu obsahujú: sliz, glykozidové horčiny, triesloviny, flavonoidy, žlté farbivá (xantofyl), silicu.
List obsahuje: sliz, katechínové triesloviny, organické kyseliny ( jablčná, vínna, citrónová, galová), inulín, triterpény, steroly, draslík, zinok
 
Z podbeľa nie sú užitočné iba kvety, zdraviu prospejú aj listy. Pomliaždite ich a pripravte si obklad na zapálené žily. Zlepší stav aj pri vrede predkolenia a iných kožných chorobách, utíši bolesti kĺbov pri reume. Obklad prikladajte ráno i večer a nechajte hodinu pôsobiť. 
Keď nemáte čerstvé listy, prichystajte si silnejší odvar zo sušených rozmrvených. Tri polievkové lyžice dajte povariť do pol litra vriacej vody na päť minút, občas premiešajte, odstavte a nechajte polhodinu lúhovať. 
Preceďte a do teplého čaju namočte gázu alebo kus ľanovej látky. Mierne vyžmýkajte, priložte na postihnuté miesto a obaľte mikroténovým vrecúškom. Obklad nechajte pôsobiť hodinu, zopakujte ho trikrát denne.
Tkz.suchý zábal do listov podbeľu je účinný proti reume a bolestiam kĺbov, treba ho aplikovať asi jednu hodinu.
Pri liečení pasového oparu sa odporúča za hrsť čertvých listov ponoriť na krátko do vriacej vody a odkvapkané prikladať na opar
Z podrvených listov na kašu sa robia obklady na prsia na podporu liečby pľúcnych a prieduškových ochorení.
Podbeľ sa používa aj ako prostriedok močopudný a protizápalový, účinkuje proti hnačkám.
 

Podbeľový sirup

5c928379e65f7
 
Z podbeľových listov s dá pripraviť liečivý sirup, vhodný i pre malé deti. Do sklenenej fľaše striedavo vo vrstvách sypeme cukor a nakrájané podbeľové listy. Uvedenú zmes necháme stáť asi štyri týždne, kým sa cukor nerozpustí. Tradičný spôsob je zakopanie do zeme. Pohár s obsahom zakopeme na záhrade, nad pohár položíme malú drevenú dosku.
Vyrovnaná zemná teplota umožní kvasenie podbeľa.
Necháme v zemi 8 týždňov.
Potom sirup precedíme a uskladníme v sklenených fľašiach v chladničke.
Na podbeľový med budete potrebovať
čerstvo nazbierané kvety podbeľa alebo listy a
prírodný cukor
Do uzatvárateľného pohára postupne dávajte vrstvu umytých a osušených kvetov (asi 1 cm) a vrstvu cukru (asi 3 cm) až po okraj; končíte vrstvou cukru. Každú vrstvu utlačte. Uzavrite a dajte na zhruba 6 týždňov do chladu. Keď podbeľ pustí šťavu, obsah pohára vsypte do trochy vody, premiešajte, krátko povarte a sceďte. Znovu zahrejte až do zhustnutia šťavy. Sirup skladujete v chladničke a užívajte po lyžičkách pri kašli, max. 3 lyžičky denne.
Pri chronickej bronchitíde a astme možno použiť sušené a pokrájané listy podbeľa ako tabak na fajčenie. Rozpúšťajú hlien, podporujú očisťujúci kašeľ a uvoľňujú dýchanie.
 
Pri bolestiach hlavy ukladáme chorému na čelo svieže listy podbeľa, a to chlpatou stranou nadol. Čerstvý výťažok z podbeľa nakvapkaný do ucha pomáha proti ušným bolestiam.

Podbeľová tinktúra veľmi účinne rozpúšťa hlien.

 
Suchý kašeľ, ktorý vyčerpáva, potrebujeme potlačiť. Preto podávame lieky ktoré tlmia kašeľ - antitusika (tu patrí i podbeľ).
Domáci podbeľový sirup, či tinktúra je vynikajúci na tlmenie kašľa. Používame ho pri zápaloch horných dýchacích ciest, k odkašliavaniu a potlačeniu zápalov.
 
 

Obklad z listov na boľavé kĺby

Z čerstvých podbelových listov odstráňte stopky, dôkladne ich opláchnite studenou vodou. V dvoch vrstvách nimi obložte boľavý kĺb. Prikladajte vždy vrchnou, zelenou stranou. Listy zaistite obväzom a obaľte na niekoľko hodín šatkou
Proti kašľu, chrapotu a zahlieneniu sa odporúča odvar z 10g listov a kvetov, ktoré treba dať do štvrť litra studenej vody, nechať prejsť varom a potom 10minút luhovať. Pije sa osladený s medom. Podobný účinok má aj prášok z usušených listov, z ktorého sa 1 až 2krát denne užíva na špičku noža.
Podbeľ je vhodné kombinovať s koreňom mydlice, anízom, prvosienkou, ibišom, listom šalvie, či s kvetmi rumančeka.
 

Čajová zmes na na zahlienené priedušky a pľúca:

 

00-podbel-lekarsky-jarni-bylina-2

 

Po 5dielov listov podbeľu, kvetu podbeľu, kvetu pľúcnika a kvetu slezu, po 4diely kvetu divozelu a listov skorocelu a 3 diely koreňa ibiša. Dve lyžice tejto zmesi zalejeme 0,5l vriacej vody a necháme 15minút luhovať. Napokon osladíme medom. Čaj pijeme vlažný viac krát denne po troškách
Čerstvé drvené alebo pomleté ​​listy podbeľa sa dobre hodí ako maska ​​na nečistú a mastnú pleť . Upokojuje ju, napne a prekrví. Odvarom sa obmýva podráždená pleť pri vyrážkach.
 
Pri užívaní podbeľa pozor!
Prípravky z listov a kvetov podbeľa by sa nemali užívať dlhodobo, niektoré látky v ňom obsiahnuté môžu mať škodlivý účinok na pečeň. V čajových zmesiach, kde podbeľ tvorí zhruba 15% podiel, nie je nebezpečný.
Maximálna doba užívania podbeľa v jednom roku by nemala prekročiť 4 týždne!!!
V tehotenstve a pri dojčení sa vzhľadom na obsah pyrolizidínových alkaloidov na vnútorné použitie podbeľ lekársky neodporúča vôbec.