MAREC - mesiac, kedy je oslabený žlčník.

MAREC - mesiac, kedy je oslabený žlčník

Marec podľa tradičnej čínskej medicíny patrí orgánu žlčník. Žlčník je veľmi dôležitým orgánom v našom tele, ktorému však mnohokrát nevenujeme dostatočnú pozornosť. Skúsme mu ju teda počas marca venovať a určte sa nám za to patrične odmení. Tak, ako sa začína prebúdzať príroda, začína sa zobúdzať aj naše telo. Každý z nás sa už teší na príchod jari a na príjemné jarné slnečné lúče.Všetky prírodné sily smerujú nahor, všetka naša pokojná energia sa chce dostať von na povrch 

Ak sme cez zimu nenabrali dostatok síl, čo sa prejaví jarnou únavou, je potreba v tomto období pomôcť svojmu telu získať potrebnú energiu na zvyšok celého roku. Zamerajme sa teda na žlčník, jeho činnosť je priamo podporovaná ďalšími orgánmi a treba sa sústrediť práve na ne. Žlčové kyseliny sú tvorené pečeňou a následne uvoľňované do žlčových ciest, alebo ukladané do žlčníka.

Ako sa prejavuje oslabený žlčník?

Oslabenie žlčníka sa môžu na fyzickej úrovni prejavovať aj bolesťami kĺbov-bedier, ramien, lakťov alebo i kolien. Tak isto aj nespavosťou, nevoľnosťou po jedle, nadúvaním, bolesťami hlavy až migrénami. Možno sa vám to zdá až neuveriteľné, ale je to tak.

Ak vás trápi horká chuť v ústach, sucho v hrdle, stuhnutosť v oblasti krčnej chrbtice, oslabenie zraku, tak to sa môže spájať s oslabenou činnosťou žlčníka. Pri výraznom oslabení žlčníka medzi známe prejavy patria žlčové kamene, zápaly žlčníka a neskôr aj žlčové nádory a preto vám dávame do pozornosti tento dôležitý orgán, o ktorý sa treba starať.

Na psychickej úrovni sa môžu problémy so žlčníkom prejavovať krátkymi prejavmi zlosti či hnevu, hystériou, a vysielaním agresívnej energie, ktoré môžu byť aj na druhej strane potlačované. Strach stáť si za svojimi názormi a potrebami, držanie všetkého v sebe môže spôsobiť žlčníkovú koliku.

Čo môžeme urobiť pre správnu funkciu žlčníka?

Žlčník môžeme podporiť lepšou funkciou pečene, pretože lepšia funkcia pečene znamená vyššiu tvorbu žlče pre žlčové cesty a následne správne trávenie. Skvelou voľbou je užívanie prírodných látok, ktoré podporujú správnu pohyblivosť čriev, pretože črevami sa podnecuje pohyb žlčových ciest. V podstate všetko na seba nadväzuje, ľudské telo je veľmi zaujímavé.

Pečeň a žlčník sú dva orgány, ktoré sa podieľajú na tvorbe žlče. Žlč je tráviaca šťava, ktorá pomáha emulgovať tuky vo vašom tele a vo výsledku pomáha tráveniu. Dobrý tok žlče je nevyhnutný pre správne trávenie, detoxikáciu a celkové zdravie.

Na podporu svojej pečene a žlčníka zaraďte do stravy všetky mladé zelené výhonky, ktoré práve začínajú rásť, napríklad medvedí cesnak, žihľavu, púpavové listy, jarnú cibuľku, reďkovku, poľníček, zelený hrášok. Môžete zaradiť takisto artičoky, limetky, citrón, petržlen, uhorku, koriander alebo aj mätu priepornú. Ďalej nesmieme zabudnúť na kyslú kapustu, zázvor. Z obilnín sú veľmi vhodné bulgur, špalda, raž a ryža natural. Zo strukovín je najlepšia biela a červená fazuľa. Pite dostatok tekutín, aby ste telo zbavili škodlivín, avšak to neplatí len pre marec, ale pre celý rok. Pitný režim môžeme spestriť výborným repíkovým čajom, ktorý nám posilní celý organizmus a napomáha tráveniu.

Z byliniek môžeme siahnuť po tých, ktoré obsahujú horčinu.

Púpava lekárska

IMG_0076-2

Je číslom jeden v tomto bylinkovom zozname. Jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti Púpava podporuje tvorbu žlče a priaznivo ovplyvňuje činnosť žlčníka, má žlčopudný účinok, pomáha pri prečistení čriev a prekyslení žalúdku. Pomáha pri zápaloch pečene a pri problémoch so slezinou. Taktiež  má močopudný účinok a pomáha prečistiť celý organizmus.

 

Tinktúru z Púpavy si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Pestrec mariánsky

IMG_0073-2_1

Je spomedzi všetkých bylín na pečeň a žlčník, naozaj kráľom. Jeho plody obsahujú sylimarín, čo je komplex viacerých účinných látok zo skupiny flavonolignánov a flavonoidov. Tieto látky sú zodpovedné za membránu pečeňových buniek, majú protizápalový a antioxidačný účinok, čím zabraňujú funkčným poruchám a vstupu toxických látok dovnútra. Obnovujú detoxikačnú a metabolickú schopnosť pečene, urýchľujú tvorbu bielkovín v poškodených bunkách pečene. Pestrec mariánsky celkovo priaznivo pôsobí na trávenie.

 

Tinktúru z Pestreca si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Čakanka obyčajná

IMG_0077-3

Ďaľším prírodným pomocníkom je Čakanka obyčajná, ktorá je účinná pri problémoch so žlčníkom. Pôsobí protizápalovo, podporuje látkovú výmenu a prečisťuje tráviaci trakt. Má priaznivý vplyv na tvorbu i vylučovanie žlče, podporuje správne baktérie v črevách a prispieva k zdraviu žlčníka.

 

Tinktúru z Čakanky si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

A ná záver, pár slov, milí priatelia. Spokojnosť by mala byt vždy na prvom mieste. Naučte sa s pokojom prijať názory a postoje druhých, hoc sú negatívne. Ak sa na niekoho hneváte, naučte sa to povedať. Pečeni a žlčníku prospieva harmónia, oddych, spánok a psychická pohoda. Doprajme si prechádzky na čerstvom vzduchu, spravia nám dobre na telo aj dušu a skúsme byť pozitívne naladení.