Protizápalová masť na kĺby - akú si vybrať?

Protizápalová masť na kĺby - akú si vybrať? Ak máte čo do činenia s bolesťou kĺbov, stuhnutosťou alebo zápalom, protizápalová masť na kĺby môže byť skvelým spôsobom, ako nájsť úľavu. Tieto masti sú navrhnuté tak, aby znížili zápal a zlepšili mobilitu, vďaka čomu sú obľúbenou voľbou pre ľudí s ochoreniami, ako je artritída, burzitída a tendinitída. Ale s toľkými rôznymi možnosťami na trhu môže byť ťažké vedieť, ktorú si vybrať. Preto sme pre vás pripravili tento článok, v ktorom vám skúsime poradiť.

Typy protizápalových mastí na kĺby 

AdobeStock_243242255-2

Existujú dva hlavné typy protizápalových mastí na kĺby, a to sú voľnopredajné masti a masti na lekársky predpis. Voľnopredajné masti na kĺby sú dostupné bez lekárskeho predpisu a možno ich nájsť vo väčšine drogérií a supermarketov. Zvyčajne obsahujú zložky ako mentol, kapsaicín alebo salicyláty. Na druhej strane masti na predpis sú dostupné iba na lekársky predpis od vášho lekára a môžu obsahovať silnejšie aktívne zložky, ako je diklofenak alebo indometacín.

Ako si vybrať správnu protizápalovú masť na kĺby

Pri výbere protizápalovej masti na kĺby je treba zvážiť vaše špecifické potreby a preferencie. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba mať na pamäti:

  • Vaša úroveň bolesti a zápalu: Ak je bolesť kĺbov mierna až stredne závažná, môže postačovať voľne predajná masť na kĺby. Ak je vaša bolesť silná, pravdepodobne bude lepšie siahnuť po masti na predpis.
  • Miesto vašej bolesti: Niektoré masti sú špeciálne navrhnuté na použitie na špecifické kĺby, ako je koleno alebo ruka. Uistite sa, že ste si vybrali protizápalovú masť na kĺby, ktorá je vhodná pre kĺb, ktorý chcete liečiť.
  • Akékoľvek iné lieky, ktoré užívate: Niektoré masti môžu interagovať s inými liekmi, ktoré užívate, preto je vhodné, aby ste sa pred začatím akejkoľvek novej liečby porozprávali so svojím lekárom alebo fyzioterapeutom.

Časté zložky v protizápalových mastiach na kĺby

Mnohé voľnopredajné protizápalové masti na kĺby obsahujú jednu alebo viacero z nasledujúcich zložiek:

  • Mentol: Mentol je prírodný prostriedok proti bolesti s protizápalovými účinkami, ktorý pri aplikácii na pokožku poskytuje chladivý pocit. Často sa používa v mastiach na kĺby na zníženie bolesti a zlepšenie pohyblivosti.
  • Kapsaicín: Kapsaicín je zlúčenina nachádzajúca sa v čili papričkách, ktorá pomáha znížiť bolesť a zápal pri lokálnej aplikácii. Funguje tak, že vyčerpáva neurotransmiter nazývaný látka P, ktorý je zodpovedný za prenos signálov bolesti do mozgu. Kapsaicín tiež pomáha zvýšovať prietok krvi do postihnutého kĺbu, čo pomáha znižovať jeho stuhnutosť a zlepšuje jeho pohyblivosť.
  • Salicyláty: Salicyláty sú typom liekov proti bolesti, ktoré sú podobné aspirínu. Často sa používajú v mastiach na kĺby a majú protizápalové účinky. Salicyláty fungujú tak, že blokujú produkciu určitých chemikálií v tele, ktoré prispievajú k bolesti a zápalu.

    Je ale dôležité povedať, že voľnopredajné masti na kĺby nie sú vhodné pre každého a nemusia byť účinné pri silnej bolesti alebo zápale. Ak je vaša bolesť závažná alebo sa nezlepšuje po použití týchto prípravkov, je dôležité poradiť sa so svojím lekárom o ďalšom postupe a vhodných možnostiach liečby.

Masti na kĺby na lekársky predpis môžu obsahovať vyššie spomínané zložky ale taktiež nasledujúce zložky:

  • Diclofenac: Nesteroidné protizápalové liečivo (NSAID) na zmiernenie bolesti a zápalu.
  • Indometacín: Podobné liečivo (NSAID) na zníženie bolesti a zápalu.

 

Protizápalová masť od PANAKEIA

Protizápalové masti môžu byť skvelým spôsobom, ako nájsť úľavu od bolesti kĺbov, stuhnutosti a zápalu. Pri výbere masti je dôležité zvážiť vaše špecifické potreby a váš konkrétny zdravotný problém. Voľnopredajné masti na kĺby sú vhodné najmä pri miernych až stredných problémoch s kĺbami. V ponuke e-shopu PANAKEIA vám ponúkame širokú ponuku účinných mastí.