Vitamín C v kozmetike - aký má význam?

Ide o jeden z najznámejších vitamínov, ktorý sa bežne používa na posilnenie imunity vo forme tabliet. Dá sa však využiť aj v kozmetike. Napríklad sérum na tvár s vitamínom C rozjasňuje, zosvetľuje pigmentáciu a stopy po akné, vyrovnáva tón pleti a úľavu. Taktiež chráni pred UV žiarením, zabraňuje skorému starnutiu, odstraňuje toxíny a riadi syntézu melanínu, preto zabraňuje vzniku hyperpigmentácie. A to sú len niektoré z výhod vitamínu C v kozmetike.

Pravda o vitamíne C v kozmetike

vitamin-c-v-kozmetike-aky-ma-vyznam-1

Prečo je vitamín C dôležitý pre našu pokožku? Odkiaľ ho môžeme získať a aká je skutočná pravda o používaní vitamínu C v kozmetike? Aj keď predstavuje až 80 % z celkovej potreby všetkých vitamínov, na rozdiel od väčšiny živých organizmov, človek si vitamín C (chemicky: kyselinu L-Askorbovú) nevie sám vytvoriť. Ale jeho bohatým prírodným zdrojom sú citrusové plody, čierne ríbezle, šípky, kyslá kapusta, jahody, kivi, paprika. V týchto plodinách ho sprevádzajú farebné bioflavonoidy, ktoré zvyšujú jeho účinnosť. Tak prečo vitamín C nepoužívame v takejto „čistej“ forme aj do kozmetiky? Je tu jeden háčik. Vitamín C je totiž najnestabilnejší vitamín. Rozkladá sa nielen záhrevom a svetlom, ale aj dlhým skladovaním a reakciou s niektorými látkami. Dodať ho pokožke cez kozmetické výrobky tak, aby bol v produkte aj stabilný, aj účinný, aj nedráždivý – je v podstate nemožné.

Ako ovplyvňuje vitamín C naše celkové zdravie?

Je všeobecne známe, že vitamín C je pre človeka veľmi potrebným vitamínom. Podporuje imunitu, správnu funkciu kostí, chrupaviek a ďasien, podieľa sa na tvorbe červených krviniek a udržovaní integrity cievnych stien, zvyšuje vstrebávanie železa, znižuje vyčerpanie a oxidačný stres. Jednoducho povedané, pre naše fyzické a duševné zdravie je kľúčovým komponentom. Preto sa dnes pridáva do rôznych nápojov, produktov a doplnkov stravy.

Prečo je vitamín C dôležitý pre zdravie a krásu pokožky?

Vitamín C je dôležitý pre zdravú pokožku z viacerých dôvodov:

  • Zvyšuje syntézu a stabilitu kolagénu v dermis – hydroxyluje kolagén, vypĺňa dermis a podporuje vypnutie epidermis.
  • Znižuje mnohé z neželaných účinkov UV žiarenia – redukuje peroxidáciu lipidov, obmedzuje uvoľňovanie prozápalových cytokínov, chráni pred apoptózou (smrťou buniek) a znižuje signalizáciu buniek citlivých na redox.
  • Zmierňuje nerovnomernú pigmentáciu kože – Varovnými signálmi nedostatku vitamínu C je vypadávanie vlasov, sivastá a povädnutá pleť s predčasnými vráskami alebo i rozšírenými cievkami.

Predsa ale existuje možnosť, ako dostať vitamín C aj do kozmetiky

Avitamin-c-v-kozmetike-aky-ma-vyznam-2

My sme ho dostali do viacerých sér, ale v oveľa sofistikovanejšej forme, než by ste očakávali! Problém s väčšinou topických foriem vitamínu C je, že sú vo vode rozpustné a nemôžu prejsť cez tukovú bariéru bohatú na lipidy, aby sa dostali do dermis kože. Náš vitamín C je zapuzdrený v lipozóme, čím je schopný úspešne preniknúť do epidermy a presunúť sa do vrstvy nazývanej dermis. Vysoko stabilný v oleji rozpustný ester vitamínu C má vynikajúcu penetráciu do kože aj dôsledku toho ponúka zvýšenú ochranu proti UV-B. Životaschopnosť kožných buniek sa zvýši až o 30% v porovnaní s kyselinou l-askorbovou. Štúdie ukázali, že stimuluje produkciu kolagénu, prejasňuje a zosvetľuje pokožku tým, že bráni melanogenéze (tvorbe pigmentu), čím podporuje rovnomernejší odtieň pleti. Na rozdiel od kyseliny askorbovej nebude kožu exfoliovať ani dráždiť.

Vysoko stabilný vitamín C obsahujú 4 naše pleťové séra

Ide konkrétne o bioaktívne pleťové sérum BÁTHORYČKA, bioaktívny pleťový elixír na problematickú pleť DIAMANT, MAGIC NATURE rozjasňujúce pleťové sérum a najvyšší obsah vitamínu C má Kopaničiarska žehlička na vrásky s vitamínom C. Ale tu sme neskončili, budú ho obsahovať naše nové dvojfázové opaľovacie krémy a čisto prírodný make-up.