Ako si vybrať správny opaľovací krém?

Pri ochrane pokožky pred škodlivým UV žiarením je opaľovací krém nevyhnutnosťou. Nie všetky opaľovacie krémy sú si však rovné. Mnohé obsahujú škodlivé zložky, ktoré môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. V tomto článku si prejdeme základné odporúčania, na čo sa zamerať pri výbere správneho opaľovacieho krému tak, aby ste boli efektívne chránený pred slnečnými lúčmi.

Prečo je dôležité čítať zloženie opaľovacích krémov?

ako-si-vybrat-spravny-opalovaci-krem-1

Základnou radou je vždy čítať zloženie opaľovacích krémov alebo aj iných produktov, ktoré si kupujete. Pre príklad uvádzame látku petrolatum, bežne známu ako vazelína. Tá by sa v opaľovacích krémoch rozhodne nemala nachádzať. No rôzne značky na rýchle opaľovanie obsahujú práve ako hlavnú zložku vazelínu. Vďaka vazelíne môžu byť takéto opaľovacie krémy na slnku veľmi škodlivé. Vazelína zanecháva na pokožke film, ktorý upcháva póry, čím zabraňuje úniku potu cez pokožku pri prehriatí. V dôsledku toho sa pokožka po poškodení slnkom prehrieva a neregeneruje. V dnešnej dobe je tiež stále viac aktuálna téma ochrana životného prostredia. A ďalšou nevýhodou vazelíny je, že je v prírode nerozložiteľná, čo predstavuje hrozbu pre ekosystém.

Pozor na vazelínu a na škodlivé chemické filtre

Ďalšou škodlivou látkou môžu byť rôzne chemické filtre, ktoré často mnohé opaľovacie krémy obsahujú. Niektoré chemické filtre prenikajú do krvi, napríklad avobenzón, oxybenzón, oktokrylén a ecamsul. Tieto látky narušujú endokrinný systém, a to ako u morskej fauny, tak aj u ľudí. Preto je potrebné vyberať opaľovacie krémy, ktoré rešpektujú životné prostredie a našu pokožku.

Na čo sa zamerať pri výbere opaľovacieho krému

Pri výbere opaľovacieho krému je dôležité dbať na viacero vecí. Nižšie sme zhrnuli tie najpodstatnejšie:

  • Širokospektrálna ochrana: Vyberte si opaľovací krém, ktorý chráni pred UVA aj UVB lúčmi.
  • SPF 30 alebo viac: Opaľovacie krémy s SPF 30 alebo vyšším poskytujú primeranú ochranu pred UVB lúčmi.
  • Prírodné opaľovacie krémy: Hľadajte opaľovacie prípravky, ktoré využívajú prírodné zložky, pretože je menej pravdepodobné, že spôsobia podráždenie pokožky a sú často šetrnejšie k životnému prostrediu.
  • Nekomedogénny: Vyberte si opaľovací krém, ktorý je označený ako „nekomedogénny“, aby ste zabránili upchávaniu pórov.
  • Odolnosť voči vode: Ak plánujete plávať alebo vykonávať činnosť, pri ktorej dochádza k výraznému poteniu, vyberte si vodeodolný opaľovací krém.
  • Typ opaľovacieho prípravku: Na výber máte štandardné opaľovacie krémy, spreje, oleje na opaľovanie či maslá na opaľovanie. Závisí najmä od vašich preferencií keďže sa nedá jednoznačne vybrať najlepší prípravok.

Úloha antioxidantov pri ochrane pred slnkom

ako-si-vybrat-spravny-opalovaci-krem-2

Nedostatok antioxidantov v strave je tiež častou príčinou spálenia od slnka. Konzumácia väčšieho množstva surových organických rastlinných potravín, ako sú bobule a mikroriasy (spirulina, modrozelené riasy, chlorella), vám môže pomôcť vytvoriť si vlastný vnútorný opaľovací krém na ochranu pokožky pred spálením. Je tiež dôležité si uvedomiť, že opaľovací krém by nemal byť vašou jedinou formou ochrany pred slnkom. Mali by ste tiež nosiť ochranný odev, ako je klobúk a slnečné okuliare, a počas najteplejších častí dňa vyhľadávať tieň. Vďaka týmto krokom si môžete bezpečne užívať slnko a chrániť pokožku pred poškodením.

Aký zvoliť ochranný faktor SPF?

Okrem toho, že dbáte na zloženie opaľovacieho krému či opaľovacieho spreja, je dôležité zvoliť si aj správny SPF (ochranný slnečný faktor) pre váš typ pleti a aktivity, ktoré budete na slnku vykonávať. Vo všeobecnosti odborníci odporúčajú používať opaľovací krém s SPF aspoň 30, ktorý blokuje 97% UVB lúčov. Ak však máte svetlú pleť, mali ste v minulosti rakovinu kože alebo plánujete stráviť na slnku dlhší čas, môžete zvoliť vyšší ochranný faktor. Je tiež dôležité pamätať na správne nanášanie opaľovacieho krému. Väčšina ľudí neaplikuje dostatočné množstvo opaľovacieho krému, čo môže viesť k nedostatočnej ochrane. Odborníci odporúčajú použiť aspoň 30ml opaľovacieho krému na celé telo a aplikovať ho každé dve hodiny alebo ihneď po plávaní alebo spotení.

Aký typ opaľovacieho krému si vybrať?

Ďalším faktorom pri výbere správneho opaľovacieho krému je typ opaľovacieho krému, ktorý uprednostňujete. Existujú dva hlavné typy opaľovacích krémov: chemický a fyzikálny. Chemické opaľovacie krémy fungujú tak, že absorbujú UV žiarenie, zatiaľ čo fyzikálne opaľovacie krémy ich odrážajú. Niektorí ľudia uprednostňujú fyzikálne opaľovacie krémy, pretože je menej pravdepodobné, že spôsobia podráždenie pokožky, zatiaľ čo iní uprednostňujú chemické opaľovacie krémy, pretože majú tendenciu sa ľahšie nanášať a priľnúť k pokožke. Výber je len a len na vás. Ak daný opaľovací krém spĺňa vyššie uvedené odporúčania, nezáleží na jeho type.