Bakuchiol - náhrada retinolu z prírody

Každá z nás chce mať krásnu a vyživenú pleť a ponuka na trhu je naozaj veľká. Jedným z ospevovaných zložiek je aj retinol, ktorý je považovaný za novodobý elixír krásy. Keďže si dokáže poradiť nielen so známkami starnutia pleti, ale aj s rôznymi nedokonalosťami, stal sa obľúbenou zložkou rôznych vekových kategórií. Teraz však prichádza na scénu nová ingrediencia, ktorú už teraz odborníci nazývajú elixírom krásy. Predstavujeme vám BAKUCHIOL.

Bakuchiol - prírodná náhrada retinolu

AdobeStock_488527651-2

Rastlina babchi sa po stáročia používa v ajurvédskej a tradičnej čínskej medicíne pre svoje množstvo výhod. Semená sú však najviac zaujímavé, pretože obsahujú významné liečivé vlastnosti. Bakuchiol je kozmetická prísada, ktorá sa považuje za skutočnú prírodnú alternatívu retinolu bez podráždenia, fotocitlivosti alebo všeobecných obáv spojených s tradičnými produktmi retinolu. Zatiaľ čo retinol pochádza z vitamínu A, bakuchiol pochádza z prírodnej rastliny. Štúdia Society of Cosmetic Scientists z roku 2014, ktorá ich porovnávala, však zistila, že majú neuveriteľne podobné účinky, vrátane zvýšenia bunkového obratu, stimulácie produkcie kolagénu, zníženej hyperpigmentácie a hladších jemných vrások a vrások.

Výhody a účinky bakuchiolu

Na rozdiel od retinolu však bakuchiol poskytuje pokožke tieto výhody bez akýchkoľvek nepríjemných vedľajších účinkov. Bakuchiol môžu ho potenciálne používať osoby s citlivejšou pokožkou. „Na rozdiel od klasických formulácií retinolu nie je bakuchiol dráždivý a dá sa bezpečne používať aj počas tehotenstva. Štúdia z roku 2014 ukázala, že bakuchiol stimuluje tvorbu kolagénu a tiež je silným antioxidantom, ktorý chráni pokožku pred oxidačným stresom a poškodením buniek. Ma hydratačný a liečivý efekt, je bohatý na vitamín E. Má tiež antibakteriálne vlastnosti, bojuje proti akné.

Bakuchiol je vhodný pre všetky typy pleti

Hoci je bakuchiol označovaný ako jemnejší v porovnaní s retinolom, neznamená to, že je menej účinný. Výhodou bakuchiolu je, že sa dá používať s inými prípravkami na pleť, čo pri retinole nie je vždy vhodné. Je to prírodný prípravok, ktorý sa oplatí vyskúšať. Prirodzene sa nachádza v rastlinách, pričom najväčším zdrojom je indická rastlina Psoralea corylifolia. Má protizápalové účinky, je antioxidantom. Podľa štúdií to vyzerá tak, že bakuchiol má približne rovnakú efektivitu ako retionol pokiaľ ide o regulovanie tvorby kolagénu a bunkovej výmeny. Jeho najväčším benefitom je, že už v priebehu 6 týždňov dokáže spôsobiť viditeľné zmeny vrátane vyhladenia hlbších vrások a mimických vrások, zjemnenia hyperpigmentácie a nápravu elasticity pokožky. Najväčšou výhodou však je to, že oproti retinolu ho môžu používať všetky typy pletí, vrátane tej najcitlivejšej.

Bakuchiol v praxi

AdobeStock_490291210-2

Väčšina produktov, ktoré využívajú bakuchiol ako hlavnú zložku sa aplikuje večer, na vyčistenú pleť. Ide najmä o séra, oleje a krémy, čiže každý ich jednoducho dokáže používať vo svojej každodennej starostlivosti o pleť. Okrem výťažkov z rastliny obsahuje aj skvalán, ktorého úlohou je pleť zvláčňovať a hydratovať. Benefity bakuchiolu:

  • bez vedľajších účinkov ako sú: začervenanie, šúpanie a podráždenie
  • anti-age účinok
  • skvelý v boji proti hyperpigmentácii
  • zlepšuje hojenie akné
  • zjednocuje tón pleti
  • je bez parfumácie
  • má upokojujúci antioxidačný účinok
  • vhodný pre všetky typy pleti, vrátane precitlivenej
  • zlepšuje textúru pokožky

Bakuchiol v ponuke nášho e-shopu

Našli ste sa aspoň v jednom bode? Tak potom je isté, že bakuchiol bude vaša pleť zbožňovať. Bakuchiol je vhodný začať používať aj po 25ke, veď prevencia je v tomto prípade úplne super. A ešte lepšie super je to, že my pre vás máme viacero produktov s obsahom bakuchiolu, z ktorých si môžete vybrať. Ide napríklad o MAGIC NATURE - Antioxidačný pleťový krém alebo BOSORKIN LEKTVAR - BAKUCHIOL pleťové sérum. V ponuke na Zdraviezkopanic.sk však nájdete aj mnohé iné produkty obsahujúce bakuchiol, takže si určite vyberiete.