Čisté cievy - ako si udržať čisté cievy?

Cievny systém predstavuje výnimočný súbor vzájomne popretkávaných tepien, žíl a vlásočníc. Ich úlohou je na jednej strane zabezpečiť prietok krvi, živín a kyslíka do celého tela, na druhej strane odvádzanie škodlivýn a odpadu z nášho tela von. Čisté a priechodné cievy predstavujú základ dobrého kardiovaskulárneho systému.
 
Ako ich však udržať v perfektnom stave? Naša obehová sústava alebo tiež kardiovaskulárny systém či cievna sústava zastáva v ľudskom tele celý rad funkcií. Okrem prenosu kyslíka do tkanív rozvádza živiny z tráviacej sústavy cez pečeň do všetkých telesných orgánov, odvádza odpadové látky do obličiek a do pokožky a riadi termoreguláciu. Zdravie nášho kardiovaskulárneho systému z veľkej časti závisí na čistote a priechodnosti ciev. Nahromadené nánosy v cievach totiž zvyšujú riziko mŕtvice a srdcových ochorení. Našťastie existujú spôsoby ako si zanesené cievy vyčistiť. Ateroskleróza je stav, kedy sa cievy začinajú zužovať. Vplyvom nahromadených balastných látok. To môže mať za následok obmedzený prietok krvi, tým pádom aj kyslíka do životne dôležitých orgánov. Príčina kornarenia ciev začína pomaly a postupne.
 
 
Ako tomu predísť?
 
Najdôležitejšia je zdravá a vyvážená strava, dostatok pohybu, hlavne na čerstvom vzduchu, zníženie nadváhy. Oblasť prevencie je teda aj strava. Veľmi zaujímavou potravinou pre cievy je pohánka. Pohánka je výnimočná hlavne obsahom rutínu (vitamín P). Ten zvyšuje pružnosť ciev a posilňuje ich stenu. Tým ju chráni proti popraskaniu a pomáha tak pri kŕčových žilách, sklon ku krvácaniu (z nosa, ďasna) a príliš silnej menštruácie. Rutín v tele funguje v spolupráci s vitamínom C. Pokiaľ chcete zvýšiť využiteľnosť jedného z nich, je treba kontrolovať si aj spotrebu toho druhého My sami rozhodujeme, aké čisté a pružné sú naše cievy a aké zdravé je naše srdce. Žiadny zázračný liek neexistuje, svojou životosprávou a celkovým životným štýlom dokážeme rizikové faktory obmedziť. Tu je pár byliniek, ktoré sú výborné na cievy, ale bez toho, aby ste prestali fajčiť a žuť na večeru slaninku, určite nepomôžu. /aj keď taká domáca slaninka na večeru raz za čas neublíži/.
 
  • Najlepší čistič ciev je cesnak, najmä divo rastúci – cesnak medvedí, a to predovšetkým formou tinktúry. Medvedí cesnak výborne pôsobí proti vápenateniu tepien a výborne prečisťuje cievy. Výborne odtraňuje hlieny z pľúc. 

Tinktúru z Medvedieho cesnaku si môžete zaobstarať tu

 
 
  • Kotvičník zemný rozširuje cievy sebe unikátnym spôsobom. Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak (využíva sa pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení) 

Tinktúru z Kotvičníka zemného si môžete zaobstarať tu

 
 
  • Ginko dvojlaločné, výborne zlepšuje krvný obeh, rozširuje cievy /predovšetkým v hlave/, je výborný ako prevencia infarktu a mrtvice. Pri užívaní ginka treba najskôr zistiť, aký tlak krvi má dotyčný človek. Ginko rozťahuje cievy, čo je vhodné pre ľudí, ktorí majú zanesené cievy arterosklerotickými usadeninami a tým sa prietok krvi v cieve zvýši. Preto ginko zlepšuje prekrvenie. Pozor však, ak má niekto veľmi nízky tlak, ten sa po podaní ginka ešte viac zníži a prekrvenie sa naopak zníži.

Tinktúru z Ginka dvojlaločného si môžete zaobstarať tu

 
 
  • Srdcovník je výborný pri chorobách srdca. Ako hovorí už samotný názov, Srdcovník obyčajný je rastlina s priaznivými účinkami na srdce a kardiovaskulárny systém. 

Tinktúru zo Srdcovníka si môžete zaobstarať tu

 
  • Imelo biele znižuje krvný tlak, upokojuje srdce, je výborné pri zvýšenej činnosti štítnej žlazy. Jeho hlavným liečivým účinkom je regulácia krvného tlaku., ktorú dosahuje tým, že zmäkčuje a odstraňuje vápenaté usadeniny v cievnom systéme, čím predchádza srdcovým a mozgovým infarktom. 

Tinktúru z Imela bieleho si môžete zaobstarať tu

 

  • Hloh obyčajný má prianivý účinok na srdcovú činnosť, znižuje krvný tlak a má upokojujúci účinok. Hloh zlepšuje priechodnosť vencovitých ciev srdca. Ak z akéhokoľvek dôvodu (ale najčastejšie z dôvodu upchatia vencovitých ciev srdca) je prívod kyslíka k jednotlivým tkanivám srdca znížený, dochádza k ischemickej chorobe srdca alebo ináč povedané k nedokrveniu srdca. 

Tinktúru z Hlohu si môžete zaobstarať tu

 
 
  • Ďatelinu lúčna - zdanlivo nevýznamná rastlinka. Nenechajte sa však zmiasť, ďatelina priaznivo pôsobí na funkciu srdca a zvyšuje elasticitu a pevnosť ciev aj kapilárnych stien. 

Tinktúru z Ďateliny lúčnej si môžete zaobstarať tu

 
 
  • Praslička roľná ovplyvňuje tiež kardiovaskulárne zdravie - zvlášť elasticitu ciev. 

Tinktúru z Prasličky roľnej si môžete zaobstarať tu.

 
 
  • Pagaštan konský, tinktúra z kvetov, nie z plodov. Rozširuje cievy, znižuje zrážanlivosť krvi. V snahe udržať si cievy zdravé, pevné a pružné si stačí osvojiť niekoľko základných zásad. Nepotrebujete pritom drahé výživové doplnky, ktoré sľubujú zázraky na počkanie. Ozajstným zázrakom pre zdravé cievy je totiž príroda a to, čo nám ponúka.