Tinktúra - čo to je a kedy ju používať?

Po celé tisícročia sa naši predkovia snažili využívať silu liečivých bylín. Hlavnú úlohu pri tom zohrávala intuícia, vedomosti a skúsenosti. Pri správnej výrobe a správnom používaní sú bylinné liečivá mimoriadne účinné. Práve to je jedným z dôvodov, prečo si viac a viac ľudí zvolí prírodnú liečbu a mali by patriť do každej rodinne lekárničky. Medzi veľmi účinné bylinné prostriedky pri rôznych zdravotných problémoch patria tinktúry.

 

Čo je tinktúra?

 

Tinktúra je výťažok, druh tekutého liečiva, respektíve výluh z liečivých rastlín, pri ktorom sa liečivé účinné látky získavajú z rôznych častí rastlín pomocou alkoholu a teda vznikajú maceráciou. To znamená, že sa rastliny naložia do alkoholu a nechajú sa lúhovať, čím sa vynikajúco uvoľňujú účinné látky. Ich najväčšou výhodou je práve trvanlivosť a vysoký obsah účinných látok, pretože alkohol obzvlášť preniká rastlinnými bunkami, uvoľňuje ich a extrahuje. Alkohol, v ktorom sa liečivé byliny extrahujú, je zároveň výborným konzervačným prostriedkom a zlepšuje vstrebávanie účinných látok do ľudského organizmu. V bylinkách nájdeme aj veľa liečivých látok nerozpustných vo vode (takže ich nenájdeme v čaji), ale rozpustných práve v alkohole.

Niektoré tinktúry sa dajú používať aj na vonkajšie použitie, čo je naozaj veľkou výhodou. Medzi ďaľšie výhody tinktúr patrí to, že neobsahujú žiadne prídavné látky, ktoré môžu byť alergénne. Ďaľšou výhodou užívania tinktúr je rýchla dostupnosť užitia a dobrá stabilita účinných zložiek. Ich výroba nie je zdĺhavá a liečba tinktúrami je šetrná a účinná, lebo nepoškodzuje ľudský organizmus a je vhodná aj v prípade prevencie.

Tinktúry sú skvelou voľbou pre tých, ktorí vedú rušný životný štýl a nemajú čas denne pripravovať bylinné čaje, ktoré sú potrebné piť určite viac, aby sme pocítili ich liečivé účinky. Tinktúry sú tiež vhodné na cestovanie. Tinktúry sú koncentrované, takže dávky sú malé a dajú sa zriediť vodou v prípade, že by vám nechutili. Pri výrobe tinktúr je rozhodujúca kvalita použitých bylín a na tom si dávame naozaj záležať. Príprava tinktúr je zvlášť užitočná pri rastlinách, ktorých účinné látky sa nerozpúšťajú alebo len slabo rozpúšťajú vo vode (esenciálne oleje, živice, alkaloidy…), takže príprava čaju, odvaru či záparu neposkytne taký liečivý účinok ako tinktúra. Pri výrobe tinktúr sa používajú čerstvé aj sušené byliny, kde môžeme využívať ich kvety, vňať, listy, plody či korene. Na základe toho akú rastlinu si vyberieme, a ktorú jej časť chceme spracovať, sa odvíja aj výber extrakčného činidla – alkoholu. Na prípravu tinktúr sa používa väčšinou 25-60% alkohol, Na trhu sú známe tinktúry z bylín, alebo zmesi rôznych byliniek a také vám ponúkame aj my.

 

Tinktúry TINKTURKA si môžete zaobstarať na našom e-shope

 

Kedy používať tinktúry?

Ako sme už spomenuli, tinktúry môžeme používať aj preventívne, napríklad na podporu imunity, na spevnenie ciev alebo ako prírodné prostriedky na ukľudnenie. Takisto môžeme účinky tinktúr využiť pri akútnych problémoch, pri zápaloch, ako prírodné antibiotikum. Využitie je naozaj veľmi pestré a siahnuť môžete po nich vždy, keď potrebujete. Vhodnou kombináciou vybraných liečivých bylín a dlhoročných skúseností vieme, že naše zmesi sa cielene zameriavajú na zdravotný problém ako celok.

 

 

Máte problémy s trávením? Je vám ťažko po jedle? Ste nafúknutí alebo máte kŕče? Dávame do pozornosti náš KOPANYČÁRSKY VYPROŠŤOVÁK, pretože pôsobí celkovo na tráviaci systém. Bylinky, ktoré sú v ňom starostlivo nakombinované ako výťažok z koreňa Angeliky lekárskej ( Archangelica officinalis), ktorý výborne pôsobí pri bolestiach žalúdka či výťažok z koreňa horca žltého (Gentiana lutea), výťažok z vňate Jablčníka (Marrubium vulgare), ktorý perfektne svojími horčinami podporuje činnosť žlčníka a žalúdočných štiav sú doplnené o bylinky, ktoré dokážu ukľudniť napätie a s tým spojené žalúdočné neurózy, ako výťažok koreňa Valeriány lekárskej(Valeriana officinalis), či výťažok z koreňa Omana pravého (Inula helenium)a ďalších. Skvelá kombinácia, ktorá stojí za vyskúšanie.

 

Tinktúru KOPANYČÁRSKY VYPROŠŤOVÁK si môžete zaobstarať na našom e-shope

 

 

 

Alebo vás celý rok trápia opuchnuté končatiny a cítite sa byť unavení? Tak potom je správny čas, rozprúdiť popri pestrej vyváženej strave, dostatku tekutín a pohybe vašu lymfu. Nápomocná pri tom bude unikátna zmes bylín vo forme tinktúry LYMFA, ktorá obsahuje výťažky z bylín ako Lipkavec pravý, ten účinne podporuje lymfatický systém. Má silné močopudné účinky, uľavuje od bolesti kĺbov. V kombinácii so Žihľavou dvojdomou, ktorá perfektne čistí krv a dodáva telu potrebné vitamíny a minerály, taktiež s koreňom pýru plazivého ktorý, odstraňuje toxíny z tela, pomáha odviesť prebytočnú vodu a je výborný proti opuchom. Podporuje správny metabolizmus a pomáha pri očiste tela. Nesmieme zabudnúť ani na blahodárne účinky Echinacei purpurovej, ktorá výborne stimuluje imunitu, pomáha naším cievam a výrazne podporuje lymfatický systém. Fantastická štvorka v tejto tinktúre, čo poviete?

 

Tinktúru LYMFA si môžete zobstarať na našom e-shope