Konopný olej - účinky a použitie v praxi

Konopný olej - účinky a použitie v praxi. Prišla jar a mnohí z vás zaradili do svojich jedálničkov viac zeleniny vo forme šalátov, či už kvôli zdraviu, štíhlej línii alebo pre spestrenie. Ste typ človeka, ktorý ostáva pri overenej klasike alebo skúšate radi nové a zaujímavé recepty?

Konopný olej a jeho využitie v kuchyni

Šaláty sa dajú pripraviť naozaj veľmi rôznorodé, zaujímavé pre oko aj chuť. A naozaj sa dá použiť akákoľvek zelenina. Rozmýšľali ste však nad tým, ako dochutiť šalát, aby bol chutný a o to viac nabitý vitamínmi? Jednou zo skvelých volieb do šalátových zálievok je aj konopný olej. Olej, ktorý vzniká lisovaním semienok rastlín z rodu konope, v sebe ukrýva viaceré zdravotné benefity. Nebojte sa, konopný olej nemá žiadne psychotropné účinky, jeho konzumácia neovplyvní vašu myseľ. Ale je možné, že vaše telo bude po výdatnej dávke esenciálnych kyselín, vitamínov a minerálov spokojné. Prírodný, teda za studena lisovaný olej je tmavo až svetlo zelený. Vyniká príjemnou orieškovou chuťou a je ľahko stráviteľný

Výživové hodnoty konopného oleja

Neobsahuje žiadne alergény. Výhodou konopného oleja je jeho chuť a dokonalá vyváženosť mastných kyselín. Navyše je ekologický, pretože konope je rastlina patriaca k najekologickejšie pestovaným rastlinám vôbec. Konopný olej má tiež veľa vitamínov – nájdete v ňom hlavne vitamíny A, D a E. Obsahuje aj látku zvanú cannabidiol, ktorá má antiseptické účinky a vyznačuje sa aj pôsobením proti kŕčom. Z minerálov nájdete v oleji z konopných semienok hlavne vápnik, horčík, zinok, draslík a železo. Ich nedostatok v našom tele môže spôsobiť vznik viacerých civilizačných ochorení ako poruchy sú napríklad trávenia, ochorenia srdca a ciev, znížená imunita, alergie alebo ekzémy. Olej v sebe ukrýva tiež proteín s názvom globulín edestín. Tej ne veľmi vzácny a podobá sa globulínu z ľudskej plazmy. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa o konopnom oleji hovorí, že má protirakovinové účinky. Navyše vďaka tomuto proteínu pomáha v boji s cukrovkou, epilepsiou a astmou. Nájdete v ňom tiež chlorofyly a fytosteroly. Obsahuje bielkoviny, tuk, sacharidy a aj vlákninu.

Recepty s konopným olejom

Konopný olej vďaka jemnej vôni a orieškovej chuti môžeme použiť do nátierok, dresingov, na hrianky s cesnakom, na dochutenie cereálnej kaše namiesto masla, cestovín, polievok . Recept na jogurtový dressing s konopným olejom:

  • 1 lyžica konopného oleja,
  • 80 g bieleho kravského bio jogurtu alebo sójového jogurtu,
  • 3 lyžičky špaldového sirupu,
  • 1 lyžica citrónovej šťavy,
  • štipka soli.

Pre pikantnú chuť pridajte prelisovaný strúčik cesnaku. Zálievka je výborná na šalát, aj ku grilovanej zelenine alebo pečeným zemiakom

Konopný olej sa používa aj pri pečení

Konopný olej môžete pridať do cesta - zapožičia mu svoju orieškovú chuť. Ale pozor, nemal by sa zahrievať nad 180°C, pretože potom stráca všetky svoje zdraviu prospešné látky. Olej môžete konzumovať ako doplnok stravy - denne sa odporúčajú 1 až 2 polievkové lyžice. Pri vnútornom užívaní pôsobí antibakteriálne, regeneračne a spomaľuje proces starnutia.

Konopný olej tiež napomáha pri chudnutí

Urýchliť proces chudnutia môžete aj za pomoci oleja z konopných semienok. Olej vplýva na urýchlenie tráviacich procesov, podporuje pravidelné vyprázdňovania a celkovo vplýva priaznivo na náš metabolizmus. Jeho výhodou je tiež to, že bráni ukladaniu tuku vo vnútorných orgánoch. Pravidelným cvičením, zdravou a vyváženou stravou skombinovanou s užívaním konopného oleja napomôže vášmu zdravému chudnutiu i celkovej kondícii.

Konopný olej ako doplnok stravy

Vonkajšie použitie konopného oleja. Pri použití zvonka má konopný olej množstvo výhod:

  • pôsobí protizápalovo, podporuje zdravie našich kĺbov a svalov, pôsobí na normálnu hladinu krvného cukru a cholesterolu, pôsobí na podporu našej obranyschopnosti, imunity, odolnosti (napríklad vo forme balzamu s hadím jedom a konope)
  • harmonizuje stav kožných buniek,
  • vyrovnáva pH pokožky,
  • pomáha obnovovať prirodzený ochranný mikrofilm a tým zvyšuje odolnosť pokožky (napríklad vo forme konopného telového masla)
  • je hypoalergénny, takže je vhodný aj pre citlivú a ekzematickú pokožku alebo jemnú pokožku detí,
  • pomáha spomaľovať procesy starnutia kože, hydratuje pleť, zvláčňuje a redukuje tvorbu vrások
  • vlasom dodáva lesk a nechtom tvrdosť

Určite treba doplniť v kuchyni svoje zásoby o takýto skvelý olej, ktorý má naozaj skvelé využitie. Nie nadarmo ho mnohí odborníci volajú "zelené zlato".