Pýr plazivý - zázračná burinka

Pýr plazivý - zázračná burinka. Keď ho vidíte v záhrade, pravdepodobne sa hneď chytáte za hlavu a premýšľate, ako sa tejto húževnatej buriny zbaviť. Mali by ste však vedieť, že pýr plazivý má v sebe veľkú silu, ktorú môžete využiť pre svoje telo a zdravie, ak viete, ako na to. Pýr je nezmar a presne táto vlastnosť, ktorú v záhrade tak nenávidíme, z neho robí skutočný zázrak z prírodnej lekárne.

Pýr plazivý - použitie

pyr-plazivy-zazracna-burinka-1)

Kedysi dávno, naši predkovia sušili koreň pýru a mleli ho na jemnú múčku. Potom ho pridávali do obyčajnej múky a preto sa tak dlho dožili :) V medicíne sa pýr plazivý využíva najmä pre diuretické, metabolické a laxatívne pôsobenie, a to najčastejšie vo forme čajovín. V bylinkárstve sa pýr uplatňuje zásluhou jeho značnej močopudnosti a tým schopnosťou čistiť organizmus. To ho predurčuje tiež na podpornú liečbu pri dne a reumatizme

Pýr na sklade

Pýr plazivý sa aplikuje aj pri chorobách vylučovacích orgánov a močových ciest, pri piesku a kameňoch v močových cestách. Ďalej pri žlčníkových ťažkostiach, pri chorobách pečene a sleziny a môže sa pridávať aj do diabetických čajov. Pýr odstraňuje z organizmu soľné usadeniny. Účinne čistí krv, preto ho možno používať pri liečbe akné, vyrážok a iných kožných ochorení, pri znižovaní hmotnosti, taktiež pri reume, hemoroidoch, ako aj pri poruchách látkovej výmeny. Lieči cukrovku, jeho obsah inzulínu spôsobuje, že dokáže znížiť hladinu krvi v tele človeka, obsahujú ho aj liečivá pre diabetikov. Takisto znižuje cholesterol a je výborný ako prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Znižuje hladinu tukov na pečeni a zlepšuje stav pokožky aj problematickej pleti.

Pýr je vynikajúci aj pri diéte

pyr-plazivy-zazracna-burinka-2

Ďalej je výborným pomocníkom pri chudnutí, potláča chuť do jedla a zmierňuje opuchy spôsobené zavodnením. Odvar z koreňa pomáha bojovať s chorobami močového ústrojenstva, urýchľuje vyplavovanie piesku a kameňov z močového mechúra a obličiek. Výrazným pomocníkom je aj pri zápaloch prostaty. Snažilky pozor! Pýr sa používa aj ako pomocník na povzbudenie pohlavných orgánov pri problémoch s plodnosťou

Tinktúra z pýru plazivého

Pýr plazivý je preto ako stvorený teraz s prichádzajúcou jarou, ako očista organizmu alebo tá správna voľba pri vyššie uvedených zdravotných problémoch. Či už formou bylinného čaju alebo tinktúry. Tinktúru z pýru plazivého kúpite tu.