Lymfa - základ zdravia aj štíhlosti

Lymfa - základ zdravia aj štíhlosti. Dodnes ľudia nevedia, čo to lymfa vlastne je, no pravdou však je, že popri krvnom obehu je to druhý najdôležitejší systém v našom tele. Lymfatický systém je tvorený lymfatickými kapilárami, lymfatickými cievami, orgánmi – týmus, slezina, mandle, kostná dreň a slepé črevo, ako aj dvoma hlavnými lymfatickými kmeňmi, ktoré sú napojené na žilový systém a vracajú lymfu naspäť do krvi. Lymfa cirkuluje biele krvinky – leukocyty, ktoré bojujú proti infekciám, zachytávajú baktérie a cudzorodé látky a prispievajú k produkcii protilátok zásadných pri podpore imunitného systému. Dobre fungujúci lymfatický systém je dôležitý nielen pre naše zdravie a imunitný systém, ale aj pre duševnú rovnováhu a krásu.

Lymfa a imunita

AdobeStock_267568954-2

Na určitých miestach lymfatických ciev sú umiestnené lymfatické uzliny. Sú to, také filtre, ktorých úlohou je vychytať z pretekajúcej lymfy mikroorganizmy a ostatné cudzie častice. Lymfatické tkanivo vytvára protilátky a obsahuje lymfocyty, ktoré hrajú významnú úlohu v obrane organizmu pred infekciou. Okrem toho obsahujú lymfatické uzliny tiež makrofágy, čo sú veľké bunky schopné pohlcovať baktérie aj iné cudzie častice, ktoré preniknú do organizmu. Lymfatické orgány zahŕňajú kostnú dreň, lymfatické uzliny, slezinu a týmus.

Lymfatický systém a zdravie

Voľne prúdiaca lymfa je nevyhnutnou podmienkou celkového zdravia. Táto bezfarebná či slabo nažltkastá tekutina odvádza z tela všetky škodliviny (baktérie, vírusy, bielkoviny, toxíny, a dokonca aj rakovinotvorné látky). Pokiaľ lymfatický systém pracuje správne, všetko je v poriadku. V opačnom prípade sa čoskoro objavia rôzne zdravotné problémy, ako sú napríklad opuchy, bolesti hlavy a kĺbov, vyrážky alebo ekzémy, celulitída, zvýšená únava či zdanlivo bezdôvodné priberanie na váhe. V našom organizme sa každý deň vytvoria približne 3 – 4 litre lymfy (alebo miazgy). Z toho asi liter prúdi lymfatickým systémom, ktorého dôležitou súčasťou sú lymfatické uzliny. Tie fungujú ako super účinné filtre, ktoré zadržujú všetky škodlivé látky. Pokiaľ z nejakého dôvodu nemôže lymfa voľne prúdiť, v tele sa začnú hromadiť toxíny a odtiaľ je už len krôčik k vzniku rôznych ťažkostí a ochorení.

Lymfa a cvičenie

Jednou z najlepších aktivít na prebudenie zlenivenej lymfy je skákanie na trampolíne. Pri každom výskoku sa totiž znižuje tlak, ktorý pôsobí na chlopne, tie sa otvárajú a lymfa potom voľne prúdi a odplavuje všetky odpadové produkty a ďalšie nežiaduce látky. Cvičenie je nielen zábavné, ale aj veľmi účinné. Iba desať minút denne stačí na to, aby ste zlepšili cirkuláciu svojej miazgy, ale aj posilnili srdce, pľúca, svaly a kosti. Pravidelné skákanie na trampolíne pomáha aj optimalizovať telesnú váhu a znižovať hladinu cholesterolu, normalizuje krvný tlak a prispieva k lepšej fyzickej kondícii i duševnej pohode. V porovnaní s ďalšími aeróbnymi aktivitami má toto cvičenie výhodu aj v tom, že len minimálne zaťažuje kĺby.

Vhodné potraviny pre správne fungovanie lymfatického systému

Preťaženému lymfatickému systému v boji s toxínmi pomôže teplo a para sauny. Časť škodlivín totiž vypotíte a lymfatickému systému sa uľaví. Pre efektívne rozprúdenie lymfy striedajte saunu so studenou sprchou. Príjem dostatočného množstva vody je v prípade problémov s lymfatickým systémom kľúčovým. Sladené nápoje nahraďte čistou vodou izbovej teploty. Môžete ju ochutiť citrónom, mätou alebo iným ovocím či bylinkami. Voda napomáha bezproblémovému prúdeniu krvi aj lymfy v cievach. Lymfatickému systému zmena nezdravých stravovacích návykov výrazne prospeje. Cukry a bielkoviny pri trávení bez problémov prechádzajú do krvi, tuky však musia najprv prejsť lymfatickými cievami. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa vyhýbať tučným jedlám. Veľmi dôležitý je aj jedálny lístok. Do svojej stravy by ste mali zaradiť pre správne fungovanie lymfatického systému tieto potraviny:

  • listová zelenina - kel, brokolica, šaláty, kapusta,
  • mrkva, červená repa a kukurica,
  • ovocie - najmä citrusové plody,
  • zázvor, cibuľa, cesnak a chren,
  • čerstvé bylinky,
  • bylinné extrakty,
  • orechy a semená,
  • koreniny - škorica, kardamon, rasca, čierne korenie,
  • himalájska soľ,
  • kvalitné oleje - najmä ľanový a tekvicový, či panenský olivový olej,
  • spirulina, chlorela a zelený jačmeň
  • slzovka, pohánka a strukoviny,
  • ryby a morské riasy,
  • kokosové potraviny - kokosová voda, olej, mlieko.

Podpora lymfatického systému (lymfy)

AdobeStock_363196363-2

Lymfatický systém a jeho správnu funkciu je nutné podporiť. Tento jedinečný systém je totiž pre telo nenahraditeľný. Osvojenie si zopár tipov z tohto článku vám môže pomôcť cítiť sa lepšie a zdravo. Prečistíte organizmus, navrátite mu silu a energiu, podporíte imunitu, zlepšíte kvalitu pokožky a odvrátite závažnejšie ochorenia. Ako podporný prostriedok vedia dobre slúžiť aj bylinky a zmesi z nich. My sme Vám namiešali kvapky, ktoré sú kombináciou 4 bylín s vynikajúcimi a vysokoúčinnými detoxikačnými vlastnosťami.

  • Žíhľava sa radí medzi najúčinnejšie krv čistiace rastliny.
    Je silný antioxidant, ktorý z tela pomáha vyplavovať škodlivé látky, chráni tak bunky pred toxínmi a pôsobí preventívne proti chorobám
  • Koreň pýru plazivého odstraňuje toxíny z tela, pomáha odviesť prebytočnú vodu, je výborný proti opuchom. Posilňuje kvalitu pokožky.
    Podporuje správny metabolizmus a pomáha pri očiste tela.
  • Echinacea purpurová čistí lymfu a výrazne podporuje lymfatický systém.
    Veľmi účinne zvyšuje imunitu, pôsobí proti baktériám a vírusom. Fantasticky účinkuje pri zdurených uzlinách.
  • Lipkavec pravý tak isto podporuje lymfatický systém. Má silné močopudné účinky, uľavuje od bolesti kĺbov.
    Lipkavec pravý je známy svojimi očistnými účinkami. Vplýva na vyplavovanie škodlivín z tela.

Tinktúru Lymfa kúpite TU Starajme sa o seba, však zdravie máme len jedno.