Máj - lásky čas.

Máj-lásky-čas-970x485-2

Blíži sa máj a s ním lásky čas . A čo súvisí s láskou? No predsa naše srdiečko. Máj je prelomovým obdobím jari k letu. To, čo sme na jar zasadili je v plnom rozkvete, všade navôkol sú rozkvitnuté stromy a preto nezabudnite na bozk pod čerešňou ????

Máj je mesiacom pre orgán srdce a srdcu prináleží element oheň. Keď sme zamilovaní, žiarime práve preto, že máme otvorené srdce. Srdce ako orgán  vypovedá o tom, ako vnímame sami seba, vypovedá o cite, sebaláske, no v neposlednom rade aj o tom ako zabúdame sami na seba v dnešnom uponáhľanom tempe.

Mali by sme občas zastaviť, dopriať si chvíľku pokoja a relaxu. Srdce je najdôležitejším orgánom nášho tela, a preto by sme sa mali o tento orgán starať tak, ako najlepšie vieme. Srdce je centrom psychiky, emócií a vnímania okolia a takisto má na starosti  rytmus života, harmóniu medzi spánkom a bdením. Schopnosť láskavo a otvorene komunikovať s ľuďmi, mať radostný a pozitívny prístup k životu, dobrá pamäť a spokojný spánok sú dôležité funkcie srdca. Srdce teda pracuje neustále a preto si zaslúži našu starostlivosť. Samozrejmosťou by mala byť vyvážená zdravá strava, pravidelný pohyb, pobyt na čerstvom vzduchu a smiech. Veľa smiechu.. Smejte sa, veď predsa smiech lieči! A nakoniec, opäť nám príroda ponúka pomocníkov z bylinkového sveta, ktorí sú nám nápomocní pri rôznych ťažkostiach spojených so srdcom a pre jeho správnu činnosť.

Únava, búšenie srdca, dýchavičnosť, potenie sa aj pri minimálnej aktivite,  nepokojný spánok či problémy so zaspávaním, arytmia, vysoký krvný tlak, bolesti na hrudi, žilky na tvári, príliš bledá alebo  začervenaná tvár... to môžu byť príznaky oslabeného srdca.

Čo môžeme pre naše srdiečko urobiť?

Mali by sme si dopriať pestrý jedálny lístok a zvýšiť príjem ovocia a zeleniny ako jablká, maliny, hrozno, ananás, jahody, čučoriedky, broskyne. Rajčiny, paprika a cesnak zasa znižujú hladinu cholesterolu a vhodné potraviny ešte sú mrkva, pór, listová zelenina, baklažán, avokádo, brokolica, špenát či cvikla .Doprajte si mandle, pistácie, ovsená vločky, ryby, pohánka, sója, ľanové semienka, zemiaky.

Čisté a priechodné cievy predstavujú základ dobrého kardiovaskulárneho systému. Ako ich však udržať v perfektnom stave? Naša obehová sústava alebo tiež kardiovaskulárny systém či cievna sústava zastáva v ľudskom tele celý rad funkcií. Okrem prenosu kyslíka do tkanív rozvádza živiny z tráviacej sústavy cez pečeň do všetkých telesných orgánov, odvádza odpadové látky do obličiek a do pokožky a riadi termoreguláciu .Zdravie nášho kardiovaskulárneho systému z veľkej časti závisí na čistote a priechodnosti ciev. Nahromadené nánosy v cievach totiž zvyšujú riziko mŕtvice a srdcových ochorení. Našťastie existujú spôsoby ako si zanesené cievy vyčistiť.

Ateroskleróza je stav, kedy sa cievy začinajú zužovať vplyvom nahromadených balastných látok. To môže mať za následok obmedzený prietok krvi, tým pádom aj kyslíka do životne dôležitých orgánov.

 

A teraz sa spolu pozrime na bylinky, ktoré sú výborné na problémy so srdcom a cievami.

Ako prvé si predstavíme Imelo biele. Používa sa ako prevencia pri srdcových infarktoch, spomaľuje srdcový tep. Jeho hlavným liečivým účinkom je regulácia krvného tlaku., ktorú dosahuje tým, že zmäkčuje a odstraňuje vápenaté usadeniny v cievnom systéme, čím predchádza srdcovým a mozgovým infarktom.

 

Imelo biele si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

 Ďaľšou skvelou bylinkou je Hloh obyčajný. Je to taká univerzálna bylina na srdce. Rozširuje cievy pre lepšie prekrvenie celého organizmu, je výborný pri búšení srdca, arytmii, zvyšuje silu srdečnej pumpy ale neovplyvňuje tým tepovú frekvenciu. Jeho pozitívne účinky sa však prejavujú až po týždňoch užívania byliny.

 

Hloh si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Ginko biloba podporuje celý krvný obeh, rozširuje veľké cievy ale aj malé kapiláry, znižuje riziko infarktu a mŕtvice

 

Ginko si môžete zaobstarať na našom e-shope.

.

Srdcovník obyčajný je veľmi výstižný už len svojím názvom. Účinkuje ako kardiotonikum- podpora pri posilnení kontrakcií myokardu. Stimuluje a harmonizuje srdcovú činnosť. Má upokojujúci účinok na srdcovocievne svalstvo. Uľavuje pri srdečnej slabosti.

 

Srdcovník si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Praslička roľná práve kvôli jej odvodňujúcim vlastnostiam patrí k podpore liečby  pri srdcovo- cievnych ťažkostí.

 

Prasličku si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Nesmieme zabudnúť ani na Púpavu lekársku keďže odvodňuje, zlepšuje prekrvenie a znižuje krvný tlak.

 

Púpavu si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Obľúbený je aj Medvedí cesnak, ktorý je nápomocný pri srdcovo - cievnych ochoreniach, priaznivo znižuje krvný tlak a prečisťuje cievy.

 

Medvedí cesnak si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Ďatelina lúčna - zdanlivo nevýznamná rastlinka. Nenechajte sa však zmiasť, ďatelina priaznivo pôsobí na funkciu srdca a zvyšuje elasticitu a pevnosť ciev aj kapilárnych stien.

 

Tinktúru z Ďateliny si môžete zaobstarať na našom e-shope.

 

Pagaštan konský účinne podporuje periférny krvný obeh, uvolňuje krvné zrazeniny a priaznivo pôsobí proti tvorbe edémov. Má schopnosť sťahovať cievy.

 

Tinktúru z Pagaštanu si môžete zaobstarať na našom e-shope.

Čo sa týka byliniek, pri dlhodobom používaní sa poraďte so svojím lekárom ak trpíte na vážne ochorenia srdca!

Aby sme nezabudli, aj koreniny dokážu pomáhať správnej cirkulácii krvi a činnosti srdca. Kurkuma napomáha správnej cirkulácii a tým zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Škorica vám zasa  udrží optimálnu hustotu krvi a celkovo posilňuje zdravie srdca. Bazalka zas správne dochutí vaše jedlo, no zároveň blahodárne pôsobí na srdce.

A čo vám povieme na záver? Upravte si trochu životosprávu, dodržujte pitný režim, relaxujte a choďte načerpať energiu tam, kam si to vaše srdce pýta, či to je šum mora, alebo vôňa lesa.. Užívajte si chvíle s vašimi blízkymi, radujte sa z maličkostí a nezabúdajte, akú silu dokáže mať smiech a dokonca aj objatie.