Oreganový olej a jeho účinky v praxi

Oregano si všetci spájame s lahodnou vôňou a chuťou chrumkavej pizze. Vedeli ste však, že oregano je nenahraditeľnou koreninou s liečivými účinkami? Oregano poznáme aj pod názvom Pamajorán obyčajný a má špecifickú vôňu aj chuť. Jeho účinky poznali ľudia už v starovekom Grécku ako veľmi účinnú bylinu a to si nesie oregano dodnes. Používali ho na rany, hryznutia hmyzom, na zažívacie či dýchacie problémy. V tomto korení sa však nachádza omnoho viac liečivých benefitov. Chcete vedieť aké?

Prečo používať oreganový olej

Oreganový olej a jeho účinky v praxi 1

Pýtate sa prečo používať oreganový olej? Bylinka obsahuje triesloviny, silice, antioxidanty, vitamíny A a C, flavonoidy a karvakrol. Karvakrol ,je látka, ktorá funguje ako prirodzený zabiják baktérií, vírusov, infekcií, mikróbov a parazitov. Je mimoriadnym antioxidantom, chráni bunky pred voľnými radikálmi a dokonca aj pred rakovinou. Výskumy dokázali jeho účinky proti Candide albicans, plesniam, rade baktérií typu Staphylococcus, Salmonelle, E.coli, Listérii a tiež Kampylobakterovi, Klebsielle, Giardii a Pseudomonasovi. Karvakrol , ktorý je hlavnou zložkou oreganového oleja je dokonca lepší ako antibiotiká (ktoré baktérie iba zabíjajú), pretože je tiež vysoko antivírusový. Je navyše protizápalový a možno ho použiť na zníženie začervenania a opuchu v dôsledku zranení alebo alergických reakcií a uhryznutie hmyzom. Podľa vedeckých štúdií karvakrol tiež pôsobí proti nadmernému rastu kandidy v ústach alebo tráviacom trakte, a dokonca napomáha znižovať hladinu cukru v krvi.

Oreganový olej pomôže s rôznymi problémami

My považujeme za najviac účinný a sami používame pri riešení niektorých zdravotných problémov práve oreganový olej. Vďaka mnohým pozitívnym účinkom a odozvám pri alternatívnej liečbe sa mu dostáva viac a viac pozornosti a to naozaj oprávnene. Mnohí z vás si už tiež skúsili oreganový olej a pocítili tak na vlastnej koži jeho výnimočné účinky. Môžeme teda povedať, že oreganový olej v praxi je veľmi účinný antibiotický, antivírusový a protiplesňový prostriedok. Využijeme ho aj pri otrave potravinami, pri črevnej chrípke, pri nafukovaní a problémoch s črevami pri kandidových infekciách, pásovom opare, pri ekzéme, bradaviciach, nechtových plesniach, kožných infekciách, alergiách, znižuje cholesterol. Ďalším skvelým spôsobom, ktorým dokážeme využiť silu oreganového oleja a teda by naozaj nemal chýbať žiadnej žienke v domácej lekárničke sú menštruačné problémy. Trápia vás menštruačné kŕče alebo nepravidelná perióda? Aj tu bude skvelou voľbou pravidelné používanie tohto oleja. Kyselina rozmarínová obsiahnutá práve v tomto oleji je veľmi silným antioxidantom a tak pôsobí proti voľným radikálom a ochraňuje bunky pred aterosklerózou a rakovinou .Navyše je silné prírodné antihistaminikum a pomáha pri astme. Tymol má zas silné antiseptické účinky, dokáže stimulovať imunitný systém a chráni telo pred toxínmi.

Oreganový olej a trávenie

Oreganový olej a jeho účinky v praxi 2

Oreganový olej dokáže byť veľmi nápomocný aj pri trávení. Tak ako sme už vyššie spomenuli, pomáha pri nákaze kontaminovanými potravinami, zlepšuje stav pri hnačkách a aj zápche, je účinný pri pálení záhy, bojuje s parazitmi. Oreganový olej podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, celkovo harmonizuje tráviaci systém a preto sa oplatí ho mať vždy po ruke.

Oreganový olej pre zdravú pokožku a vlasy

Oreganový olej má naozaj mnohostranné využitie a jedným z nich je aj vonkajšie používanie. Ak vás trápia vyrážky, akné, plesne, lupienka, aj tu môžeme využiť jeho silu. Prináša úľavu pri zápaloch pokožky vďaka svojim protizápalovým účinkom. Zaujímavosťou je, že je nápomocný pri liečbe lupín a to jednoduchým spôsobom. Stačí pridať pár kvapiek do šampónu, ktorý používate. Odporúča sa aj masáž hlavy s týmto skvelým olejom a to už stojí za vyskúšanie. Oreganový olej je teda naozaj jeden z najúčinnejších a najvšestrannejších prírodných liekov .Preto by ste si ho mali zaobstarať a brať si ho so sebou na všetky vaše cesty, oplatí sa mať po ruke takýto dar z prírody. Oreganový olej sa zvyčajne odporúča užívať dvakrát denne, ráno a večer podľa odporúčaného dávkovania.