Prvosienka - nielen do čaju, ale aj proti vypadávaniu vlasov.

PRVOSIENKA - nielen do čaju, ale aj proti padaniu vlasov

Prvosienka jarná patrí k prvým poslom jari a v ľudovom liečiteľstve má veľmi dlhú históriu.
Patrí do čeľade prvosienkovitých a je rozšírená takmer v celej Európe, ale aj a v miernom klimatickom pásme Ázie.
Prvosienku jarnú s veľkým úspechom používali vo svojej praxi aj známy kňaz Sebastian Kneipp (jeden zo zakladateľov naturopatie) a bylinkárka Mária Trebenová.
Prvosienka obsahuje najmä saponíny, flavonoidy, silicu, glykosidy, kyselinu askorbovú, horčičnú a kremičitú, éterický olej a sacharidy. Kvety a listy sú taktiež bohaté na vitamín C a betakarotén, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú posilniť imunitný systém. V prvosienke nájdeme aj minerály ako draslík a vápnik.
Hlavná liečivá hodnota prvosienky je v obsahu saponínu, ktorý zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje vykašliavanie a súčasne má aj protizápalový účinok.
 
mceclip0-40
 
Prvosienka jarná je hodnotnou liečivou rastlinou a má široké využitie. Používa sa na liečbu dýchacích ciest, pomáha pri migrénach, nespavosti, nervových poruchách, prečisťuje krv a má aj upokojujúce učinky. Táto rastlina má aj močopudné účinky a podáva sa aj pri reumatických ťažkostiach.
Prvosienka jarná lieči aj obrnu, dnu a tiež je dobrá proti mŕtvici. Lekári a mnísi raného novoveku ju často predpisovali aj ako prostriedok posilňujúci srdce, pri prechladnutí, proti močovým kameňom a na ošetrenie rán.
 
Masť a olej sa osvedčili pri liečení podráždenia pokožky, znamienok, akné, bradavíc a iných kožných chorobách.
 
Najčastejšie sa prvosienka užíva samostatne vo forme bylinného výluhu alebo aj v mnohých čajových zmesiach. Na čaj sa používajú sušené alebo čerstvé kvety, alebo aj celá vňať rastliny. Listy aj kvety sa taktiež môžu jesť surové a to hlavne v jarných šalátoch. V minulosti boli listy prvosienky obsiahnuté aj v mnohých receptoch.
Kvety prvosienky sú dobrou prísadou do inhalačných zmesí na dýchacie orgány a do bylinkových kúpeľov.
  • Tri litre vody v hrnci privedieme k varu. Keď voda zovrie, pridáme 2 polievkové lyžice morskej soli, 1 lyžicu sušených prvosienok, 1 lyžicu rumančeka, zamiešame a necháme lúhovať pod pokrievkou 5 minút

b_2018-04-28-22-32-31-Prvosienka-jarná-Primula-veris-bylinke-herb-herbalist-medicine-health-mapa-herbar-kuchyna-recepty-zdravie-bylinky-biele-pozadie-white-background-recept-caj-tradice-kasel-nepokoj-nespavost

 
Jedinečným prostriedkom proti srdcovým chorobám je prvosienkové víno, ktoré sa dá pripraviť na jar. Dvojlitrová fľaša sa naplní kvetmi prvosienky voľne až po hrdlo a zaleje bielym vínom. Kvety musia byť ponorené. Fľašu ľahko zazátkujeme a necháme 14 dní na slnečnom mieste. Pri srdcových bolestiach užívame občas hlt vína, ľudia so srdcovými chorobami užívajú až tri polievkové lyžice denne.
 

Čaj z Prvosienky

 
Prvosienka býva aj častá zložka rozličných čajových zmesí. Vhodné sú kombinácie hlavne s koreňom sladkého drievka, vňaťou bazalky, listom skorocelu, koreňom ibiška, vňaťou tymiánu, plodomm anízu, listom podbeľu, vňaťou yzopu a kvetom divozelu
 

Saponínový nápoj na odhlienenie pľúc

 
Keďže sú saponíny náchylné na vysoké teploty, výbornou voľbou pre podporu odhlienenia pľúc môže byť nápoj pripravený za studena maceráciou kvetov prvosienky, fialôk, pľúcnika a žihľavy vo vode po dobu aspoň 6 hodín, ideálne cez noc. Macerát ráno precedíme a
zahrejeme na teplotu príjemnú na pitie.
 

Tinktúra z Prvosienky

 
Z prvosienky sa pripravuje aj tinktúra, ktorá sa používa pri ochorení pľúc a priedušiek, pri kašli. Uvoľňuje hlien,tlmí zápaly a prispieva k rozpadu močových kamienkov. Veľmi dobre pôsobí na celkové uvoľnenie a zlepšuje zaspávanie. Používa sa pri psychogennej bolesti hlavy. Pomáha pri padaní vlasov spôsobenom dlhodobým stresom.
Trochu tinktúry zmiešame s vodou v pomere 1:3 a vtierame do vlasovej pokožky
 
 
 

Migréna

 
Pri migréne sa odporúča zápar z dvoch lyžičiek kvetov na 2,5dcl vody.
 

Zápal pľúc

 
Pri zápale pľúc si pripravíme odvar z jednej polievkovej lyžice nadrobno nakrájaného koreňa. Zalejeme ho studenou vodou a necháme 15minút luhovať. Potom ho necháme zovrieť a po odstavení luhujeme ešte 10minút.
 

Reuma a dna

 
Proti reume a dne si pripravíme zápar z 10g celej rastliny(kvet, list, koreň). Bylinu zalejeme litrom vriacej vody a necháme 10minút luhovať. Pijeme 1 šálku denne.
 

Nespavosť

 
Pri nespavosti skúste prvosienku s levanduľou, ľubovníkom bodkovaným a koreňom valeriány. Pohár horúceho čaju vypite pred spaním
 
 
Prvosienkové kvety môžu, niekedy vyvolať u citlivých osôb kontaktné alergické reakcie (sčervenanie kože, pľuzgieriky). Ako súčasť čajov prvosienku, môžete užívať bez obáv, no neprimerane vysoké dávky môžu spôsobiť nevoľnosť, vracanie, alebo hnačku. Tehotným a kojacim ženám sa doporučuje terapeutické dávky primerane znížiť