Tinktúra z kapucínky - aké sú jej účinky?

Kapucínka v našich záhradách poteší každé jedno oko. Jej krásne sfarbené červenooranžové kvietky upútajú pozornosť. Kapucínka však nelahodí len nášmu oku, ale má blahodárne účinky na celý náš organizmus.

Zaujímavosťou je, že kapucínka sa používa aj v kuchyni pre svoju chuť, a to pridaním do šalátov, polievok, nátierok a iných pokrmov, pretože chutí ako žerucha alebo reďkovka. Konzumovať sa môže celá rastlinka, tak smelo do toho a spestrite si svoj jedálniček.

Na trhu nájdeme rôzne formy, ako sa dá kapucínka väčšia kúpiť, alebo aj rady či recepty ako si vyrobiť doma buď čaje či tinktúry. Pre nás je veľmi zaujímavá voľba spracovania vo forme tinktúry, pretože ako vieme, macerovaním v alkohole dokážeme vytiahnuť z bylín čo najväčšie množstvo prospešných a liečivých látok a platí to aj pri kapucínke.

Aké sú účinky tinktúry z kapucínky?

IMG_0107-2

Určite ste si už všimli alebo počuli, že kapucínka sa radí v bylinkovom svete medzi veľmi silné prírodné antibiotikum. Tí, ktorí chcú siahnuť po prírodných antibiotikách, kapucínka vačšia je tou pravou voľbou. Kapucínka má neuveriteľne silné a širokospektrálne antibiotické využitie a preto pôsobí proti väčšine kmeňov baktérií, ktoré spôsobujú zápalové ochorenia dýchacích a močových ciest. Výborne pôsobí v boji proti salmonelóze, streptokokom alebo aj so zlatým stafylokokom. Ak vás kolí chrípka, je vhodné začať používať tinktúru z kapucínky už v začiatku choroby, pretože vám pomôže skrátiť dobu liečby a veľmi dobré pôsobí aj na rôzne vírusy.

Ak máte problémy so zápchou a trávením, tak isto môžete použiť skvelé účinky tinktúry z kapucínky väčšej. Používa sa ako mierne laxatívum a pomáha tiež proti baktériám v tráviacom a vylučovacom trakte. A tu trošku ešte vyzdvihneme účinky, pretože čo sa týka jej účinkov, je to jednotka účinku na močovú sústavu, nakoľko má rastlina silné antibiotické účinky na baktérie spôsobujúce infekcie aj zápaly  močových ciest a močového mechúra, ci už akútneho alebo chronického pôvodu.

Kapucínka väčšia, ktorá pomáha nielen pri infekciách močových ciest a preto ju mnohí bylinkári nazývajú aj prírodný penicilín, je účinná aj infekciách horných dýchacích ciest, prechladnutiach, zápaloch mandlí a dokonca bojuje aj proti Helicobacter pylori.

Ďalším dôležitým účinkom je jej vplyv na zlepšenie, podporu a posilnenie imunity, takže určite by nemala tinktúra z kapucínky chýbať v každej domácej lekárničke. Kľudne ju môžete použiť v rámci prevencie a posilňovania imunity, podporuje obranyschopnosť organizmu a zároveň pomáha posilniť organizmus po prekonaní choroby.

IMG_0109-2

Kapucínka väčšia patrí medzi rastliny, kde dominantnou liečivou zložkou sú silice a vďaka nim je taká účinná v boji proti baktériám v močovom trakte, obličkách, v tráviacej sústave a aj gynekologických cestách. Ďaľšou zložkou je vitamín C, ktorý má významné antioxidačné a imunostimulačné účinky. Vďaka vysokej koncentrácii obsiahnutej v byline, je silným posilňovačom imunity. Okrem vitamínu C obsahuje aj iné vitamíny a minerály, riboflavín, tiamín,fosfor, železo, vápnik..

Okrem pôsobenia vo vnútri organizmu, môžeme opäť tinktúru z kapucínky využiť aj na vonkajšie použitie. Používa sa aj proti lupinám a vypadávaniu vlasov  ako tonikum alebo aj dezinfekcia.

Oplatí sa mať tinktúru z kapucínky vo vašej lekárničke, však? Je to naozaj účinné prírodné antibiotikum, ktoré nezniči vaše trávenie a je skvelým pomocníkom od jesene až do jari.

 

Tinktúru z Kapucínky si môžete zaobstarať na našom e-shope