Lipkavec, poznáte ho?

Lipkavec, poznáte ho? Určite nie tak známa bylinka, ako skôr burina. Jej názov je priamo úmerný jej lepivej štruktúre. S radosťou sa ti nalepí na nohavice, či ponožky počas pobytu v záhrade.

Čo je lipkavec

Lipkavcov je viac druhov. Spomína sa syridlový, marinkový, obyčajný, lesný, či mäkký. Podľa bylinkárky M. Trebenovej, majú rovnaké účinky. Lipkavec rastie na suchých svahoch, me¬dziach a lúkach v celej Európe i Ázii. Rastlina v sebe ukrýva kuramín, vitamín C, flavonoidy, triesloviny i menšie množstvo silíc. Pripisujú sa mu antioxidačné, dezinfekčné aj protizápalové účinky.

lipkavec--poznate-ho-1

Lipkavec - účinky a využitie

Medzi najvyhľadávanejšie účinky lipkavca patrí podpora činnosti štítnej žľazy. Zlepšuje trávenie a odstraňuje bolesti brucha. Podporuje vylučovanie žlče a urýchľuje proces liečby pri ochoreniach žalúdka a čriev. Napomáha uvoľňovať menštruačné kŕče a tlmí reumatické bolesti. Lipkavec je známy aj svojimi očistnými účinkami. Je močopudný, prečisťuje a podporuje činnosť obličiek, pečene a lymfatického systému. Zvonka podporuje hojenie rán, zápalov a ľahších popálenín. Je nápomocný vo forme obkladov a kúpeľov.

Lipkavec pomôže s mnohými problémami

Účinne napomáha pri:

  • Po odtučňovacích kúrach, opuchoch a ochorenia ľadvín. Bylina znižuje chuť do jedla, čistí obličky a pôsobí proti zápalu ľadvín, podporuje liečbu glomerulonefritidy.
  • Pôsobí tiež proti nočným kŕčom v lýtkach a pocitu nekľudných nôh.
  • Zlepšuje funkciu lymfatického systému a vodného hospodárstva v tele.
  • Zvonka sa užíva na nehojace sa kožné zápaly, furunkly, opuchy.

Lipkavec v sebe ukrýva glykozidy, triesloviny, saponíny či minerálne látky. Vyznačuje sa antioxidačnými, dezinfekčnými aj protizápalovými účinkami. Je veľmi nápomocný pri rozličných tráviacich ťažkostiach, akými sú napríklad nafukovanie, bolesti brucha či spomalené trávenie. Táto bylinka podporuje vylučovanie žlče aj proces liečby pri ochoreniach žalúdka a čriev.

Lipkavec na prečistenie obličiek

lipkavec--poznate-ho-2

Lipkavec je však známy aj svojimi očistnými účinkami. Vplýva najmä na vyplavovanie škodlivín z niekoľkých vnútorných orgánov. Vhodný je na prečistenie obličiek, pankreasu, pečene i lymfatického systému. Navyše podporuje ich správnu činnosť. Blahodarne tiež pôsobí na funkciu štítnej žľazy. Táto rastlina je charakteristická i močopudnými účinkami a schopnosťou tlmiť menštruačné kŕče či reumatické bolesti. Lipkavec taktiež predstavuje liek na kožné problémy. Podporuje hojenie rán i ľahších popálenín a eliminuje kožné zápaly Opäť ďalšia burinka, ktorú nám príroda dala a môžeme využívať jej liečivú silu. Teraz, práve v tomto letnom období, keď si dávame pozor na štíhlu líniu je to naozaj skvelý pomocník. Čo sa týka konkrétnych produktov, veľmi obľúbená je tinktúra z lipkavca. Taktiež obľúbená je celá edícia prírodnej kozmetiky PANAKEIA s názvom Vráskožrút, ktorej hlavnej prísada je práve lipkavec.